Реклама / Ads
33| 7581 |03.07.2024 НОВИНИ

Кабинетът "Желязков" не беше приет /ВИДЕО/

.
Росен Желязков Източник: БГНЕС
Народното събрание гласува предложения от ГЕРБ-СДС кабинет на Росен Желязков. Около 16:20 часа на гласуване бе подложено решение за избор на Росен Желязков за министър-председател. Решението не беше прието, с него бе отхвърлен и шансът за кабинет с първия мандат.
 


.

 

Росен Желязков не бе избран за министър-председател, до гласуване на състава на кабинет не се стигна. Той събра само 98 гласа "за". След като Желязков не беше избран, не се премина към гласуване и на предложения състав на кабинет.

 

"За" това Желязков да бъде премиер гласуваха от ГЕРБ и част от ДПС - общо 98 гласа. "Против" бяха ПП-ДБ, част от ДПС, "Възраждане", БСП, ИТН, "Величие" и двамата депутати, нечленуващи в група - общо 138 гласа. Двама се въздържаха - един от ДПС и един от ПП-ДБ.

 

Как протече заседанието?


В дневния ред на народните представители бяха включени точките избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет и избиране на състава на кабинета. За да бъде приет проектокабинетът "Желязков", бяха необходими 121 гласа от народните представители.

 

На 1 юли номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.





Двеста и деветнайсет депутати се регистрираха в началото на пленарното заседание днес.

 

Теменужка Петкова представи кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател, като посочи, че той притежава изключително високи нравствени и професионални качества и се отличава с диалогичност. Петкова бе категорична, че ако Желязков бъде избран, ще бъде наистина достоен премиер на България. На свой ред кандидатът за премиер с първия мандат заяви следното в уводното си слово:

 

"Предложеният от мен състав на правителство има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните дефицити – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането.

 

Гражданите одобряват или не одобряват действията на властта по различни начини. От началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избори. От тях 4 са редовни. Кредитът на доверие 90 г. започва с 83% участие на избирателите в изборния процес, за да стигне до 34% през последните избори. 2021 г. е белязана с 4 избора - 3 парламентарни и 1 президентски. Средно през последните 3 г. в България се провеждат избори на всеки 6 месеца. Всичко това доведе до една апатичност на обществото", посочи Желязков.





По думите му само твърдите ядра вече гласуват, народът е уморен.

 

"Пред нас има два пътя на развитие - пътят на разделението и пътят на единението. За преодоляване на тази тенденция аз предлагам сформиране на правителство с ясен политически мандат и приоритети. Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като правителство на малцинството. Ще минимизираме щетите до момента и ще се стремим към обществено-икономическо развитие. Ще се борим за завършване на големите инфраструктурни проекти. Дигитализация не само като модернизация, но и като инструмент за намаляване на бюрократичната тежест. Държим на дуалното образование, насърчаване на предприемачеството, привличане на работна сила от българските диаспори и от трети страни. Фокусът ще бъде върху гражданите и техните интереси. За нас е важно да има широко обществено участие", допълни той.





„Предложеният от мен състав на Министерски съвет не е от поредните, а е от проверените министри. Затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението”, допълни Желязков.

 

"Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко други министри", коментира на свой ред председателят на Парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) акад. Николай Денков.

 

Защо точно тези министри са подбрани, на какъв принцип, имаше ли изобщо преговори и, ако да, кога и с кого, запита той. Наистина ли ни предлагат отново същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-21 г., както и министри от 2013 г., когато Пламен Горанов от Варна се запали и загина на протест срещу правителството „Борисов 1“, допълни политикът.





"Това даже не е правителство от типа „завръщане в миналото“, това е правителство от типа „забравете за бъдещето“. Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето от неговите приоритети очевидно ни разделят“", подчерта председателят на ПГ на ПП-ДБ.

 

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев пък отбеляза, че от партията му ще постъпят държавнически и при първия, и при втория, и при третия мандат. Той бе категоричен, че от ДПС няма да водят разговори с "Възраждане", но с останалите са готови на диалог. Отговорността е на всички - на първата, втората политическа сила и на всички останали, посочи Цонев.

 




Според него действията на ПГ на ДПС почиват на политическата логика, на това, което са чули от избирателите.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари за подкрепата на ДПС. „Втори мандат няма да подкрепим. Третият мандат също няма да подкрепим. Не е логично партии с 6-7% да доминират пред първите партии, не е демократично, не е представително”, категоричен бе той. След това, Борисов предложи да се прекрати процедурата по гласуването на проектокабинета на ГЕРБ-СДС.

 

"Предлагам да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да отиваме да агитираме, да молим за прошка", уточни той.





Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов бе категоричен, че колегите му няма да подкрепят този кабинет и ще гласуват против. "Изходът от кризата е един - експертен кабинет. Другото са болни амбиции. Ако държавният глава г-н Румен Радев връчи третия мандат на ИТН, ние ще поканим всички парламентарно представени партии за разговори и тогава ще стане ясно кой действително иска да отидем на нови избори", каза още Йорданов.

 

Междувременно лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски напуснаха пленарната зала.

 

Първи от залата излезе Борисов, който чу едва десетина минути от дебата. По време на изказването на акад. Николай Денков, в което той обвини бившите си партньори за свалянето на общия им кабинет, както и за това, че предлагат министри от времето на протестите през 2013, 2020 и 2021 г., Борисов стана и излезе. Пред медиите само каза, че не може да слуша лъжи.

 

Десетина минути по-късно от залата излезе и Пеевски и се отправи към кулоарите на Народното събрание, но без да каже нищо.

 

Към 16:10 часа, след три часа дебати, в които чухме всякакви взаимни обвинения, но не много коментари по отношение състава на кабинет - депутатите все още не са гласували дали да приемат, или отхвърлят кабинета.

 

Към 16:20 часа депутатите все пак премихана към гласуване. Росен Желязков не бе избран за министър-предстедател, до гласуване на състава на кабинет не се стигна. Непосредствено след това заседанието бе прекратено.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2320 |03.07.2024 Индексът на цените на жилищата бележи ръст с 16% през първото тримесечие на годината . 1| 2398 |03.07.2024 Бразилия с нов национален празник - Денят на Краля Пеле . 11| 9492 |03.07.2024 София загърбва паметта на 3000 български герои. Паметникът на Първи и Шести пехотни полкове няма да се възстановява . 2| 2676 |03.07.2024 Керемедчиев: Визитата на Орбан в Украйна утвърждава водещата роля на Унгария при алтернативните мнения относно войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads