Реклама / Ads
0| 4401 |18.11.2014 НОВИНИ

Кабинетът одобри проекта на новата Оперативна програма „Региони в растеж“

.
Проектът на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е одобрен от правителството. В съфинансирането му участват Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет.
 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството получи мандат да изпрати за одобрение в Европейската комисия окончателния вариант на програмата. Очаква се тя да бъде одобрена от Комисията до края на 2014 г.

 

Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. предвижда инвестиции в рамките на осем приоритетни оси. 840 млн. лева са предвидени за приоритет „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Други 106 млн. лева са за „Подкрепа за периферни географски области най-силно засегнати от бедност”.

 

Бюджетът на приоритетна ос „Регионална образователна инфраструктура” е 115 млн. евро, на „Регионална здравна инфраструктура” - 83 млн. евро., а на „Регионална социална инфраструктура“ - 51 млн. евро.

 

Други 101 млн. евро са предвидени за „Регионален туризъм“, а 194 млн. лева за приоритетна ос „Регионална пътна инфраструктура“. По ос „Техническа помощ“ са предвидени 52 млн. евро.

 

Мерките за градско развитие включват енергийната ефективност в жилищни и административни сгради, градска среда и икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура и интегриран градски транспорт. Секторните политики предвиждат инвестиции в публична инфраструктура от регионално значение.

 

Финансовата подкрепа по ОПРР 2014 – 2020 г. е териториално балансирана. В програмата е включена нова приоритетна ос, насочена към развитието на периферни географски области, най-силно засегнати от бедност и социална изолация. Чрез тази приоритетна ос се цели намаляване на социално-икономическите различия на регионално ниво, преодоляване на неконкурентноспособната среда и постигане на ефект за преодоляване на негативните миграционни процеси. С инвестициите по програмата ще се подобри качеството на живот в градовете и ще се запази демографският потенциал на българските региони.

 

Оперативната програма ще осигури близо 1,54 млрд. евро (европейско и национално финансиране) за подобряване на социално-икономическото и териториално развитие, генериране на растеж и заетост в българските региони. Решението е прието неприсъствено, пише econ.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4851 |09.11.2014 Десните: Кабинетът „Борисов” ще утвърди властта на олигархията . 2| 4262 |09.11.2014 Меглена Кунева: Кабинетът не е четворна коалиция . 10| 4791 |08.11.2014 Румен Йончев: Кабинетът е изключително слаб . 1| 4483 |06.11.2014 Кабинетът "Близнашки" се отчита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads