Реклама / Ads
1| 4355 |07.01.2024 НОВИНИ

Как различните християнски деноминации празнуват Богоявление?

.
Източник: БГНЕС
След 12-ия ден на Коледа вярващите свалят празничната украса. Но те не оставят 6 януари или 19 януари за много православни християни, които все още се придържат към Юлианския календар, да мине без друг празник, свързан с Коледа, съобщи „National Geographic”.
 

Свързан с библейските разкази за раждането и кръщението на Исус Христос, празникът Богоявление е възможност за християните да се замислят за естеството на физическото проявление на Бога на Земята и да отдадат почит на трима важни посетители в библейския разказ за раждането на Исус.


Празникът се пада по време на коледния сезон. Но мненията за това кога всъщност завършва този сезон се различават: Коледа се празнува както като един ден, така и като 12-дневен период, който завършва на Богоявление, или като още по-дълъг сезон, който продължава до Свещник - празник, който отбелязва представянето на Исус Христос в храма и който обикновено се празнува от християните на 2 февруари.


Днес Богоявление се празнува по различен начин от различните християнски деноминации. Ето какво трябва да знаете за Богоявление - наричано още Теофания или просто Ден на тримата царе.


Произход на Богоявление


Въпреки че в различните култури и страни е известна под различни имена, Богоявление води началото си от вярата на християнската църква, че Исус Христос е човешкото въплъщение на Бога.


Първите известни сведения за християнския ритуал сочат, че той е бил разпространен през IV в. от н.е. През 200 г. богословът Климент Александрийски пише, че една секта от сирийски християни гностици, василидианците, празнувала кръщението на Христос през януари. Към 361 г. римският историк Амиан Марцелин пише, че християните наричат този януарски празник Богоявление.


Името му идва от гръцката дума ἐπῐφᾰ́νειᾰ / epipháneia, която се отнася до физическото проявление или откровение на божеството пред смъртните.


Как православните християни празнуват Богоявление


В Православната църква празникът е известен като Теофания и възпоменава кръщението на Христос. След като постят, православните християни присъстват на църковна церемония, на която свещеникът благославя вода, след което я използва за благославяне на събранието. След това те отнасят светената вода вкъщи и я използват, за да благославят себе си и домовете си през цялата година.
Православните християни вярват, че всяка вода се освещава на Теофания, а в Източна Европа мнозина се потапят в ледени езера, за да отмият греховете си.


Как инославните християни празнуват Богоявление


Сред католиците и други неправославни християни Богоявление се фокусира върху друго важно събитие в живота на Христос: пристигането на влъхвите - трима мъдреци от Изтока, които понякога се описват като царе. Евангелията разказват по различен начин за посещението на влъхвите във Витлеем.


Евангелието от Матей разказва историята на Ирод I, когото Рим е назначил за цар на Юдея или "цар на евреите", и неговите подозрения за пророкуваното раждане на нов еврейски цар. Евангелието пише, че когато влъхвите разказват за плана си да следват звездата, която ще ги отведе до детето, Ирод се опитва да ги използва като разузнавачи, които могат да го отведат до неговия съперник.


Но когато влъхвите пристигнали във Витлеем, те се поклонили на младенеца Исус и му дали дарове от злато, тамян и смирна. Тъй като те не били евреи, фактът, че влъхвите видели в Исус достоен за поклонение, се смята за доказателство, че бебето е проявление на Бога на Земята - централен момент в идеята за епифанията.


След като намират и се покланят на Исус, влъхвите тръгват по друг път, вместо да разкрият местоположението му и да изложат детето на опасност. Вбесен, Ирод нарежда да бъдат екзекутирани всички деца от мъжки пол на възраст до две години в района на Витлеем - събитие, известно днес като Клането или избиването на невинните.


Традиции за Богоявление по света


Даровете на влъхвите, а според слуховете и кралското им положение, дават началото на множество колоритни обичаи в страните, където Богоявление се отбелязва често. Във Франция празникът традиционно се празнува с galette des rois, или кралска торта. Кръглата торта е покрита с франджипан, сладка бадемова паста, а ценителите проверяват дали в парчето не е запечен боб. Получилият боб се коронова за "крал" за един ден.


В Съединените щати с Богоявление започва сезонът на карнавала. По време на карнавала хората ядат жълти, зелени и бели торти с глазура, които вместо боб съдържат фигура на бебе, за което се смята, че представлява бебето Исус. Макар че тортите са особено популярни в Луизиана, чиято столица на щата Ню Орлиънс е известна с празненствата си Марди Гра, те могат да се видят в цялата страна.


В Латинска Америка хората пекат rosca de reyes (хляб на кралете) - сладък хляб, изпечен в кръг, наподобяващ корона. Въпреки че традициите в различните региони леко се различават, някои деца поставят трева и вода в нощта преди Богоявление за животните, които са придружавали тримата царе, и получават подаръци от царете на следващата сутрин за доброто си поведение.


Други обичаи са също толкова причудливи: В Италия, например, Богоявление е известно и като Бефана - народен празник, който чества легендата за стара жена или вещица, носеща това име. Според преданието ла Бефана е приютила влъхвите по пътя им към Витлеем. След като мъдреците си тръгнали, тя решила да ги последва в търсене на бебето Исус. Докато търси, любезната старица носи подаръци на добре възпитаните деца в цяла Италия - традиция, подобна на тази на Дядо Коледа.


Друга традиция, свързана с пътуването, която се практикува в цяла Европа и става все по-разпространена в някои части на Северна Америка, е известна като "изписване на вратата с тебешир". Обичаят включва изписване на инициалите на влъхвите, които традиционно са известни като Каспар, Мелхиор и Балтазар, на или над вратата на дома. Тези инициали - C.M.B. - означават също така фразата Christus mansionem benediciat, което на латински означава "нека Христос благослови това жилище". Вярващите добавят и цифри за текущата година и знаци плюс, които представляват кръста на християнството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 15122 |07.01.2024 100-хилядна армия на КНДР хвърлят Путин и Ким Чен Ун срещу Украйна. Кой как реагира у нас? . 4| 4968 |07.01.2024 Израел е унищожил командната структура на "Хамас" в северната част на Газа . 0| 4352 |07.01.2024 Какво се случва с цените на едро у нас . 0| 4262 |07.01.2024 COVID-19: 61 са новите случаи, няма починали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads