Реклама / Ads
0| 19248 |29.06.2022 НОВИНИ

Как СЕМ бетонира Кошлуков в БНТ?

.
Емил Кошлуков може да остане начело на Българската национална телевизия до стартирането на нова процедура по избор. Защо? Заради шепа нерешителни госпожи, които са седнали на столчетата в СЕМ и не могат да решат (може би нарочно) за кого точно да гласуват.
 

По закон генералният директор се избира за срок от 3 години, като няма право на повече от два последователни мандата. Това означава, че Емил Кошлуков има правото да участва в процедурата по избор. 

 

Съветът за електронни медии избира нов генерален директор между Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Светлана Божилова и… Емил Кошлуков. Изглежда обаче, според резултатите от първото гласуване, членовете на медийния регулатор са доста раздвоени в мнението си. 

Може би съвсем умишлено. 

 

"За" Емил Кошлуков гласува единствено Галина Георгиева. Четирима бяха "против". Венелин Петков получи подкрепа единствено от Пролет Велкова, като останалите четирима в СЕМ се "въздържаха". На гласуване бе подложена и кандидатурата на Ирина Величкова. Тя получи 1 глас "за" от Симона Велева, 2 "против" и 2 "въздържал се".

 

Това на практика означава едно - няма обикновено мнозинство от трима гласували “за” конкретен кандидат и така членовете се оттеглят на едночасово заседание, след което ще бъде направен нов опит да се гласува. Ако той не бъде увенчан с успех, членовете на СЕМ ще си поговорят още един час, а после ще гласуват пак. Ако третото гласуване не мине, процедурата се прекратява и воала - Кошлуков остава на поста си до… незнайно докога. 

 

Проблемът с избора на Емил Кошлуков за шеф на Българската национална телевизия започна още преди години, когато той се кандидатира за първи път. Появиха се притеснения относно автентичността на стажа му в партийната телевизия "Алфа", а освен това и политическите му принадлежности. Кошлуков беше обект на яростното обществено недоволство от протестите през 2020 г., когато неведнъж се чуха призиви за неговата оставка. Бил е обект и на редица критики от гилдията, които го обвиняват в зависимости и накърняване престижа на обществената телевизия. Според твърденията той оказва натиск върху журналисти, а в медията се отстъпва от основни принципи в журналистиката.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3850 |29.06.2022 Кошлуков VS. Венелин Петков. СЕМ избира нов шеф на БНТ . 0| 6598 |28.06.2022 Кошлуков е вреден за БНТ: Отстранените от обществената телевизия говорят . 0| 3503 |28.06.2022 Кошлуков пред СЕМ: Повече технологии в БНТ ще направят телевизията по-гледаема . 0| 8611 |27.06.2022 Диков удари Кошлуков пред СЕМ: Програмата на БНТ е „тюрлю гювеч” - това падение трябва да спре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads