Реклама / Ads
20| 7643 |17.07.2021 НОВИНИ

Как служебният кабинет отново открадна шоуто

.
Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
Докато от ИТН се опитваха да изчистят името на оттегления си кандидат-премиер, служебният кабинет нанесе пореден удар, напълно в унисон с исканията на миналогодишните протести.
 

Това коментира журналистът Веселин Стойнев в "Дойче веле".

 

След приключването на протяжната пресконференция на "Има такъв народ" в петък, целяща да изчисти името на оттегления кандидат-премиер Николай Василев, служебното правителство предприе стъпка, която захлупи медийния интерес към срещата на ИТН с медиите.

 

Правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев на базата на материали, подготвени от вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков. Искането е заради уронване на престижа на съдебната власт, съгласно Конституцията. Сигналите съдържат и данни за престъпления срещу правосъдието, но те могат да бъдат разследвани по друг ред.

 

Исканията на протеста намериха своето политическо изражение

 

Ходът на служебното правителство е колкото силен, толкова и очакван. Над едногодишните протести срещу главния прокурор, в които участваха хиляди граждани, партии като "Демократична България" и неправителствени организации като "Правосъдие за всеки" и "Боец", настояваха за оставката или отстраняването на Гешев. Едно от издиганите на площадите искания беше правосъдният министър, който председателства заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет, но не участва в гласуванията му, да поиска отстраняването на обвинител номер едно. 

 

Упреците на говорителката на прокуратурата, че това е "политически акт", и на самия Иван Гешев, че приложенията от 108 страници на сигнала на Бойко Рашков са "преглед на печата", сами си противоречат. Да, уронването на престижа на съдебната власт касае до голяма степен имиджа, който с действията и бездействията си Гешев създава на прокуратурата пред цялото общество. За което тъкмо медийните публикации са адекватен "регистър". Както Янаки Стоилов каза в събота по БНТ, "преценката за престижа на съдебната власт е колкото юридическа, толкова и обществено-политическа". Самият министър не си прави илюзии, че точно този състав на ВСС ще отстрани главния прокурор, но пък искането му "поставя на голямо изпитание членовете на ВСС да покажат дали са самостоятелни". 

Остраняването на Гешев е неотменима част от промяната

 

Дори да е обречен на неуспех, институционалният опит за отстраняването на Гешев е висша форма на обществено-политически натиск. Исканията на площада намират своето продължение в легитимните институционални инструменти. По аналогичен начин, медиите показаха как се крадат стотици милиони лева обществен ресурс и се раздават на приближени фирми чрез държавното дружество "Автомагистрали", но едва чрез институционалното разобличаване и пресичане на тази практика от служебното правителство нещата станаха еднозначно ясни за всички. 

 

А най-широкото измерение на обществено-политическия смисъл от искането до ВСС е заявката, че пътят за радикална съдебна реформа и отстраняването на главния прокурор като първо препятствие по него остава централен обществен приоритет. И че който се отклонява или забавя по него, изпада от мейнстрийма на промяната. По думите на лидерите на ИТН от въпросната пресконференция, отстраняването на Гешев е дълъг процес и изисква друг състав на ВСС. Да, но неглижирането на всички други възможности преди това посява съмнения доколко тази партия наистина има за свой приоритет възстановяването на правовата държава. 

 

Служебният кабинет, а не Трифонов, изпълнява исканията на площада

 

Случайно или не, "захлупването" на пресконференцията на ИТН с офанзивата на министър Стоилов към Гешев постави и друго сравнение, което е нелицеприятно за партията на Трифонов: докато проектът за редовен кабинет на първата политическа сила е преждевременно оттеглен, служебният кабинет нанася мощен удар на още един фронт. При това този път ударът идва от "лявата част" на кабинета - Янаки Стоилов, Бойко Рашков, изпълнявайки основния приоритет на опозиционната десница в лицето на "Демократична България". Точно такива коалиционни усилия се харесват на мнозинството, което търси промяна.

 

Следизборно експресно изследване на "Галъп", макар и без претенции за национална представителност, сочи, че над два пъти повече хора предпочитат коалиционно правителство на трите протестни формации - ИТН, ДБ, ИСМВ, пред еднопартиен кабинет на ИТН. Въпреки това, на петъчната пресконференция подгласниците на Трифонов затвърдиха позицията, че ИТН пак ще предложи самостоятелен кабинет - с друг премиер и леко променен състав, пък другите две протестни формации да го подкрепят. 

 

Какъвто и кабинет да предложи ИТН, той губи по точки от служебния, който вече се доказа и хората го харесват. Губи и по легитимност, защото с 65 депутати ИТН очевидно няма да може да управлява сама и просто търси на кого да стовари вината за нови предсрочни избори. Накрая ще загуби избирателите си, след като и най-доверчивите проумеят, че Слави Трифонов на практика саботира промяната. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 18919 |17.07.2021 Петър Волгин: Не можеш да твърдиш, че си най-последователният борец срещу статуквото и да предложиш такъв кабинет . 4| 4311 |16.07.2021 Асен Василев: Отказах на ИТН заради принципни различия по политиките на един редовен кабинет . 83| 11368 |16.07.2021 Тошко Йорданов: Направихме партията от зор. Ако имаме кабинет, ще направим съдебна реформа и ревизия на всички министерства . 16| 6838 |16.07.2021 Иван Бакалов: ИТН трябва да стане само мандатоносител на харесвания служебен кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads