Реклама / Ads
0| 4123 |12.11.2023 НОВИНИ

Каква скорост достигнаха поривите на вятъра вчера и какво ще е времето днес?

.
До 18 метра в секунда са достигнали поривите на вятъра в градовете на страната вчера, а по върховете на планините – дори и над 40 метра в секунда, каза за БТА дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Мартин Славчев. 
 

На връх Ботев скоростта на вятъра е била над 44 метра в секунда, на Черни връх – 40 метра в секунда, а на Мургаш – 28 метра в секунда, показват данните на НИМХ.

 

Най-силен днес е бил вятърът в Плевен, където поривите са били 18 метра в секунда. В Монтана скоростта му е достигнала до 17 метра в секунда, а в София  - 16 метра в секунда. 

 

Славчев коментира, че тези стойности не са необичайни за България. Той каза, че според прогнозата до полунощ вятърът ще отслабва и утре не се очаква поривите му да са силни. 

 

От Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  коментираха за БТА, че нямат сигнали за сериозни поражения в страната вследствие на силния вятър. Освен сигнали за паднали дървета, в София е имало и сигнал за опасно надвиснала ламарина, но всичко е отработено. В Габрово са регистрирани два сигнала за паднали дървета, а в Бургас – един сигнал, уточниха от дирекцията. 

 

Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за 11 ноември НИМХ за всички области на страната.

 

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд от югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Привечер в Югозападна България ще завали дъжд. През нощта срещу понеделник валежи ще има и на места в югоизточните райони. Ще духа умерен, преди обяд в североизточните райони - силен вятър от запад-югозапад. Дневните температури ще се понижат и преобладаващите максимални ще са между 10° и 15°, в София - около 10°.

 

Над Черноморието облачността ще е разкъсана. Ще духа до умерен, преди обяд по северното крайбрежие силен югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 14° и 17°. Температурата на морската вода е от 13° по северното до 17° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала, след обяд ще отслабва.

 

Над планините облачността ще е разкъсана, но след обяд над масивите от Западна България ще започне да се увеличава и вплътнява. Привечер от югозапад ще започнат валежи от дъжд, над около 1800 метра дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен вятър от запад-югозапад, който след обяд ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

 

В понеделник облачността по-често ще е значителна. На много места в югоизточната половина от страната ще има валежи от дъжд, повече като количество в крайните югоизточни райони; до вечерта почти навсякъде ще спрат. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб до умерен. Температурите ще останат без съществена промяна. През нощта срещу вторник облачността ще се разкъса, вятърът ще придобие южна компонента. През деня ще е без валежи; сутринта ще е по-хладно, но дневните температури ще се повишат с 4-5 градуса.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4283 |11.11.2023 След пропалестинска демонстрация в Лондон: Над 80 души са задържани . 3| 4085 |11.11.2023 Шефът на СЗО алармира: Едно дете загива средно на всеки 10 минути в Ивицата Газа . 29| 4208 |11.11.2023 Настимир Ананиев: В бюджета има рекордни пари за инвестиции – 12 млрд. лева . 18| 4229 |11.11.2023 Венко Сабрутев увери, че от ПП-ДБ са готови да обсъдят предложенията на ГЕРБ-СДС за Бюджет 2024

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads