Реклама / Ads
6| 4548 |14.12.2023 НОВИНИ

Какво каза Путин на пряката линия и къде излъга? „Няма да има мобилизация“, ловът на опозиционери, размяната на Гершкович

.
Владимир Путин
На 14 декември Владимир Путин проведе пряка линия и голяма пресконференция в Гостиния двор в Москва – за първи път от 2021 г. и за първи път от началото на войната в Украйна. Комбинираният формат на пресконференция и директна линия (с редуващи се въпроси от руски граждани и журналисти) вече се случи през 2020 г. по време на епидемията от коронавирус. Тази година прессекретарят на Путин обясни комбинирания формат поради „натовареността“ на президента.
 

Според Песков на пряката линия са постъпили „над 1 милион 300 хиляди въпроса“. Песков обяви и основните теми: „Северен военен окръг (както Кремъл иска да се нарича войната в Украйна), неговият ход и задачи“, „Героите от Северния военен окръг се интересуват какво ще правят по-нататък“ и „Материалът за безопасност на Русия“ в социално-икономическата сфера” - например „ще има ли достатъчно лекарства, като се има предвид, че много компании напуснаха руския пазар,”


Преди президентските избори, насрочени за март 2024 г., Путин обеща, че няма да има нова мобилизация в Русия. Той обясни това, като каза, че много доброволци уж са готови да отидат на фронта. Той каза още, че руската групировка „в зоната на Северния военен окръг“ наброява 617 хиляди души.


"Вече сме наели 486 хиляди военнослужещи на договор - каза Путин. - И потокът от мъже, които са готови да защитават родината си с оръжие в ръка, не спира: хиляди и половина души на ден. Това е половин милион души ( военни на фронта, защо ни трябва мобилизация?“


По-рано New York Times съобщи, че от началото на войната в Украйна руската армия е загубила 315 000 войници убити и ранени, принуждавайки руските власти да наемат и „мобилизират нови набори и затворници“. Медиазона наскоро потвърди смъртта на най-малко 38 хиляди военни. Властите не са потвърдили официално тази цифра.


Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност, бившият президент на Русия Дмитрий Медведев каза през есента, че от 1 януари 2023 г. около 410 хиляди души са били приети в армията на договор. Но експертите изразиха мнение, че това са предимно „преподписани“ договори на военнослужещите, които са сключени преди войната и са станали безсрочни, а „доброволците“ активно набират мигранти, които са ги получили (обещавайки им паспорти на Руската федерация), длъжници и безработни. Независими медии също многократно съобщават, че мобилизираните също са принуждавани да подписват договори чрез заплахи и дори побои.

 

Трилион рубли за окупираните райони


Путин за първи път разкри размера на финансирането на окупираните от Русия украински региони: според него за тяхното развитие във федералния бюджет са предвидени над 1 трилион рубли. Програмите за подкрепа на Крим и четири частично окупирани региона на Украйна принадлежат към затворената част на бюджета.


Путин каза още, че окупираните територии се подпомагат от бюджетите си от побратимените региони - те са отделили около 150 милиарда рубли, като се планира да бъдат отпуснати още около 100 милиарда, добави той.


Трилион рубли е приблизително бюджетът на град като Санкт Петербург.


"Хайка" за опозиционери в Русия


Служител на изданието LIFE попита Путин дали смята за пропорционална присъдата на журналистката Александра Баязитова, която беше осъдена за изнудване.


"Какво направи тя? Тя основна опозиционна фигура ли е за преследване?" - каза Путин в отговор.


По - рано Путин говори за опозицията в Русия и лично за Алексей Навални, който беше осъден на дълъг срок, включително за „екстремизъм“:


"Притесненията, че демокрацията в Русия е умряла, са силно преувеличени. Що се отнася до опозицията като цяло: тя работи тук, тя е жива, критикува властите. И критикува толкова остро, повтарям още веднъж, както може би не критикуват в други страни“, каза Путин през 2021 г.

Украйна: Нацизмът и „страната не произвежда нищо“


Путин говори много за това, че ръководството на Украйна се придържа към „нацистки“ възгледи и подчерта, че украинската икономика е в упадък и страната „не произвежда нищо“.


"Е, как да няма (нацизъм в Украйна), когато национален герой, известен не просто националист, а нацист Бандера, е издигнат в ранг на национален герой? Как да няма? И когато ръководителят на днешната киевска администрация, пред целия свят, аплодира бивш войник от СС? Той аплодира тези, които са участвали пряко в Холокоста, унищожаването на милион и половина евреи в Украйна, руснаци и поляци Това не е ли проява на нацизъм или какво? Затова въпросът за денацификацията е актуален“, каза Путин.


Путин каза още, че Украйна е получила огромно количество западно оръжие, „около 400 танка от западни страни“. В същото време, според Путин, „западняците“ са дали на Киев толкова танкове, колкото са обещали.


Всъщност доставките на тези оръжия, включително танкове и бойни машини на пехотата, се забавят значително и Киев получи значително по-малко от това, което му беше обещано както от САЩ, така и от европейските страни. Към началото на 2023 г. западните страни са прехвърлили приблизително половината от обещаните танкове на Украйна. Според проекта Ukraine Support Tracker на Института за световна икономика в Кил (Германия), който изчислява тежките оръжия, доставени и обещани на Украйна, западните страни са обещали да доставят на Украйна 730 танка, но са доставили само около 400. Освен това Киев често получава изведени от експлоатация и неработещи резервоари, които се нуждаят от ремонт.

 

Случаят Еван Гершкович


Путин коментира случая с журналиста от The Wall Street Journal Еван Гершкович, който беше арестуван в Русия и е обвинен в събиране на информация, представляваща държавна тайна. Наскоро арестът му отново беше удължен, делото му е секретно.


„Фактът, че той е в затвора без съдебен процес, е неверен", каза Путин, цитирайки американски журналист, който му зададе въпрос за Гершкович и американския гражданин Пол Уилън, също обвинен в шпионаж. „Защо не извършват престъпления на руска територия ?"


Той откровено каза, че не изключва сделка със САЩ за размяна на Гершкович и Уилън: "Искаме да постигнем споразумение и споразуменията трябва да бъдат взаимно приемливи и да отговарят на двете страни. Има контакти, диалогът не е лесен, но изглежда, че говорим на разбираем език", каза Путин. "Но американската страна трябва да ни изслуша и да вземе решение, че руснакът ще угоди на страната."


През септември 2023 г. Wall Street Journal, позовавайки се на западни служители, писа за преговори за размяна на затворници между Русия и Съединените щати. Съобщава се, че Москва първо настоява за екстрадирането на Вадим Красиков, вероятно служител на руските специални служби, осъден в Германия за убийството на бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили.

 

По време на пряката линия към Владимир Путин се приближи мъж в камуфлаж и жилетка, който се представи като Сергей Соболев от Новосибирска област. Той каза, че след края на шестмесечен договор с „частна военна компания“ не може да получи статут на боен ветеран (CVD) и свързаните с това предимства. Водещите подчертаха, че са получени „много такива заявки“.


Путин отговори на това, че „формално в Русия няма ЧВК“, а договорите между участниците „като в ЧВК“ не са сключени с държавата. И сега, каза той, е трудно да се „установи съставът на заплатите на частите“, чиито бойци получават заплати главно в брой. „Техните права, без съмнение, трябва да бъдат възстановени“, каза президентът.


Нито Путин, нито наемникът, който се обърна към него, казаха името на „частната военна компания“, но с голяма степен на вероятност става въпрос за т. нар. „ЧВК Редут“. Жалбоподателят имаше кръпка на отряда „Ветерани“ на своя шеврон; Сергей Соболев също написа в социалните си мрежи, че е служил в този отряд.


Казвайки, че формално в Русия няма ЧВК, Путин не беше толкова лицемерен: както показа разследването на проектите „Схеми и системи“, „Редут“ не е частна военна компания, а система за набиране на военни за война под егидата на Главното управление. на Генералния щаб (ГРУ). Но изявлението на Путин, че Министерството на отбраната няма списъци на бойци, вече не отговаря на действителността. Журналистите на „Система“ разполагат с отговор на прокуратурата на Южния военен окръг на запитване от вдовицата на боец ​​от Редут, от който следва, че руските държавни органи не само знаят за съществуването на „частни военни компании“, но и но също така имат достъп до данни за своите служители и плащанията им. Отговорът на вдовицата дойде през юли 2023 г.

Проблемите с плащанията и официалните статуси на наемниците от ЧВК са често срещан проблем сред участниците в руската инвазия в Украйна. Въпреки факта, че в началото на 2023 г. беше приет закон, който изравнява статута на военнослужещите по договор и тези, които не се бият в частите на редовната армия, много роднини все още не могат да получат необходимите обезщетения.

 

Фалшив Бисмарк

 

Около половин час след изказването си Путин цитира Бисмарк: „Войните се печелят не от генерали, а от учители и свещеници“. Различни пропагандни източници обичат да приписват този цитат на Ото фон Бисмарк (например телевизионният канал „Царьград“, вестник „Завтра“). Писателят Александър Проханов „цитира“ Бисмарк за училищните учители в статия в „Известия“, същият цитат се появява на уебсайта на Синодалния отдел за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква).

Но както проектът за проверка на фактите „Проверени медии“ посочи още през януари 2022 г. , в тритомника с цитати на Бисмарк „Спомени и мисли“, който се споменава при цитирането на това „изявление“ на пруския командир, има няма такава забележка. Най-близкото изявление в немски източници идва от професора по география в Лайпциг Оскар Пешел и се отнася до битката при Садово през юли 1866 г. по време на Пруско-австрийската война: „Току-що казахме, че самото обществено образование решава изхода на войните. Сега искаме да покажем, че когато прусаците победиха австрийците, това беше победа на пруските учители над австрийските учители."

 

Превод: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4041 |14.12.2023 Американският Сенат одобри законопроект, разрешаващ внушителни разходи за отбрана в размер на 886 млрд. долара . 3| 4320 |14.12.2023 Даниел Смилов: Немощта на прокуратурата по отношение на Борисов и сие не е новина, а поредна излагация . 3| 4020 |14.12.2023 Шолц: ЕС трябва да ограничи новите разходи, но да даде знак за подкрепа на Украйна . 0| 4097 |14.12.2023 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 14 декември ще видите...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads