Реклама / Ads
10| 5286 |04.03.2021 НОВИНИ

С какво не се похвали прокуратурата днес?

.
Сийка Милева, говорител на главния прокурор
Похвали, числа, похвали и още числа. Това се чу по време на брифинг на прокуратурата и МВР за постигнатите резултати на институциите през 2020 г. Битова престъпност, телефонни измами, войната по пътищата бяха акцент в представените данни, от които стана ясно - прокуратурата и МВР са се справили супер. Бяха пропуснати обаче някои важни неща. Дали съзнателно, или не, никой не може да каже със сигурност.
 

В България сме станали свидетели на безпрецедентно посегателство върху свободата на словото и демократичния ред, посочи говорителката на главния прокурор Сийка Милева. 


"Пребит бе български журналист. Прокуратурата повдигна обвинение на три лица като преки извършители на нападението над Слави Ангелов. Осъдено бе и едно лице, което по недопустим начин се опита за възпрепятства работата на журналиста Полина Паунова. Своевременните действия ясно показват силната ни ангажираност за защита свободата на словото на територията на Република България", похвали се Милева. 


Чудесно. Нападенията над журналисти в действителност са нещо много опасно за демократичния ред в една държава и е важно виновните да бъдат намирани и съответно - наказвани. Но не стана ясно - какво се случва с нападението над журналиста Димитър Кенаров, който бе пребит на 2 септември от полицията? ФрогНюз припомня, че в средата на миналия месец например от организацията "Репортери без граници" заявиха: Ужасени сме от отказа на главния прокурор Иван Гешев да разследва побоя над Димитър Кенаров.


За нападението над Полина Паунова пък виновникът получи две години пробация. Не стана ясно обаче какво е правил Денислав Станоев на събитието на ГЕРБ под жаркото слънце в разгара на протестите миналото, кой го е допуснал на събитието в ТЕХ Парк. От там отрекоха лицето да е било част от охраната. 


"Много пъти бяхме питани какъв е смисълът от операциите в малките населени места и защо там можехме често да видим главния прокурор, вътрешния министър и секретарят на МВР. Целта е осигуряване на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия да осигурим спокойствие и сигурност на гражданите, а от там - и повече доверие към държавата", посочи категорично Милева. 


С какво пропусна да се похвали прокуратурата?


През изминалата 2020 г. международно разследване за пране на пари с център Барселона замеси името на премиера Бойко Борисов и една къща в каталунската столица, свързана с Борислава Йовчева. Именно връзката между двамата бе обект на внимание. Спекулата се завъртя, но ключовото бе, че в крайна сметка прокуратурата разпитала премиера. Какво произведе този разпит така и не стана ясно. Данни за самото разследване все още не са предоставени. Прокуратурата обаче е институция с его, което повдига някои въпроси. Държавното обвинение обикновено се хвали, когато участва в международни разследвания. Защо това прави изключение? 


Защо не бе споменато съвещанието на работна група в Европейския парламент, организирано по искането на Гешев? Темата бе демокрацията и върховенството на закона у нас. А прокуратурата вероятно премълча този факт, защото се оказа, че това не е съвсем така. Даже никак. Евродепутатите се събрали по инициатива на нидерландката Софи Ин'т Велд, а не както бе обявено от Държавното обвинение: "По предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".


Прокуратурата не се похвали и с проверката, която направи заради появилите се снимки от премиерската спалня, пачките евро и кюлчетата злато, които се виждат на тях. Проверката приключи в края на миналата година. Прокуратура отказа да разследва изтеклите аудиозаписи, за които все още се предполага, че са с гласа на премиера Борисов. Държавното обвинение заключи - данни за престъпление няма. Сиреч прокуратурата оневини министър-председателя чрез особено резултатна проверка, която си струва да бъде спомената. Все пак говорим за върха на държавата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3709 |02.03.2021 Дело за 100 000 лв. срещу прокуратурата заведе бившият зам.-министър Христо Ангеличин . 23| 10931 |01.03.2021 Танева с блуждаещ поглед в тавана: И какво като се влачат чували с бюлетини на изборите? . 2| 6835 |26.02.2021 Адв. Грета Ганева: Ще прескочим прокуратурата и МВР по казуса ”Осемте джуджета” . 30| 3606 |24.02.2021 Иван Гарелов: Очакваме изборите с такова напрежение, каквото имаше в началото на демократичните промени у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads