Реклама / Ads
20| 3013 |26.09.2024 НОВИНИ

Какво ще кажеш, г-н министър, да сравним МВР на България с Ню Йорк?

.
Нюйоркси полицаи...
През последните дни възникна спор между МВР и Института за пазарна икономика (ИПИ). Предмет на развилата се остра дискусия бе статистика на ИПИ за числения състав на вътрешното министерство и в частност броя на униформените, които работят „на терен“ и тези от администрацията. Стана ясно също, че българското МВР е най-добре финансираното сред събратята си в Евросъюза с над 2 млрд лева годишен бюджет. Дали получаваме срещу това адекватна услуга – вътрешна сигурност и защита на гражданите – е въпрос без ясен отговор.
 

Доверието към МВР и полицията е спаднало до 20%. Нови данни няма, но те вероятно са още по-смущаващи. Рязко се увеличават критичните оценки за дейността на полицията  - 12 % ръст на отрицателните мнения при 10 процентни пункта спад на положителните. Различни фактори могат да допринасят за този негативен развой, но сред тях безспорно са неразкрити знакови престъпления като убийствата на Алексей Петров-Трактора и Мартин Нотариуса. Неадекватните действия на МВР в случая с убийството на Митко от Цалапица също срива доверието. Заглъхналото разследване на атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев. Бруталните действия на полицаите при протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз. Да не говорим за последните изяви на полицаите, арестували току що блъсната жена от бус, управляван от трафикант на мигранти, държана в 5 РПУ в столицата без никаква вина.  И т.н. и т.н.

 

В българското МВР работят около 50 000 служители при население 6,4 млн души. Временният министър Атанас Илков оспорва данните на ИПИ, но няма нито едно доказателство, че посочената от него статистика е вярна. Така е, когато доверието е 20%...

 

Да видим как е другаде:

 

НИДЕРЛАНДИЯ

 

27 000 е броят на служителите в МВР при 17 млн население.

 

ШВЕЦИЯ

 

Население 11,5 млн души, служители в системата на МВР – около 27 500.

 

АВСТРИЯ

Близо 9 млн души население, 26 400 служители в МВР. Разкриваемостта на престъпленията е 87%.

 

Подобни са данните за Дания, Норвегия и Финландия.

 

В тези страни реформите са извършени още преди 20-25 години. Изразяват се преди всичко в оптимизиране на работата, затягане на кадровия подбор, модернизиране на техническите средства и пр.

 

В изброените страни МВР се отчита публично за всяка похарчена сума през годината.

Публикува се и годишен отчет за приходите на министерството от различни дейности.

Отделен отчет има за извършените дейности с приходите от събрани глоби.

 

В тези държави политиците и ръководствата на МВР по-глупави ли са от нашите? Данъкоплатците по-бедни ли са?

 

Още един любопитен пример.

 

НЮ ЙОРК, САЩ

 

Ню Йорк се състои от пет района. Метрополитният регион е най-голямата метрополна статистическа зона и наброява около 20 млн души. Статистическата зона или т.нар. Голям Ню Йорк е с население от 23 340 000 души.

Органите за сигурност и полицията наброяват … 36 000 служители.

 

Да повторим: България е 6,4 млн души, но изхранва около 50 000 служители на МВР. Само 20 на сто от населението има доверие на вътрешното ведомство, но въпреки това то е с най-голям бюджет.

 

Логично е да попитаме: Какво ще кажеш, г-н Илков, по въпроса?

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2167 |26.09.2024 България подготвя предоговаряне на Плана за възстановяване: Въглищните централи ще работят до 2038 г . 0| 2489 |26.09.2024 Меси напуска Интер Маями. Завършва кариерата в родния си клуб . 0| 2197 |26.09.2024 Испански профсъюзи на улиците: Протестират за намаляване на работната седмица . 0| 2166 |26.09.2024 Доц. д-р Ангел Кунчев: Има коктейл от инфекции. COVID-19 води класацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads