Реклама / Ads
0| 3010 |13.09.2022 НОВИНИ

Какво се случва в Етиопия?

.
Въздушен удар удари Мекеле, столицата на северен регион Тиграй в Етиопия. Ранен е най-малко един човек според информацията на местна болница. Въздушният удар беше извършен два дни след като регионалното правителство на Тиграй заяви, че е готово за прекратяване на огъня без предварителни условия и ще приеме воден от Африканския съюз мирен процес, за да се опита да сложи край на войната си с централното правителство, която избухна през ноември 2020 г.
 

Това е третият подобен удар върху Мекеле от началото на конфликта, който избухна отново в края на миналия месец. Затишието продължи около пет месеца. Всяка страна обвини другата за възобновяването на огъня. 


Правителството на Етиопия все още не е предоставило официален отговор от Народния освободителен фронт на Тиграй, партията, която управлява Тиграй.


Силите в района Тиграй в Северна Етиопия се бият срещу централното правителство от близо две години. Тиграйските сили обвиняват премиера Абий Ахмед в централизиране на властта за сметка на регионите на Етиопия, което Абий отрече. Той на свой ред обвини силите на Тиграй, водени от Фронта за народно освобождение на Тиграй (TPLF), който доминираше националната политика, в опит да си върнат властта. TPLF отричат.

 

Конфликтът в Северна Етиопия разсели милиони и уби хиляди. През март бе обявено примирие, което обаче сега изглежда в миналото. И двете страни в конфликта сякаш са използвали затишието, за да се прегрупират. Доклади излязоха от Тиграй за насилствена мобилизация като редица цивилни са хвърляни в затвора при отказ. Жителите около районите, където избухнаха боевете, също съобщиха за увеличени движения на правителствени войски и милиция в дните преди сблъсъците. 


TPLF искаше основните граждански услуги да бъдат възстановени в Тиграй преди началото на сериозните мирни преговори - искане, подкрепено от американски и европейски пратеници. Тиграй е без банкови и телефонни връзки, откакто етиопските и еритрейските войници се изтеглиха от по-голямата част от Тиграй преди повече от година.


Прекратяването на огъня позволи на широкомащабни конвои да влязат отново в Тиграй този април. От средата на 2021 г. бе допусната само малка помощ. Правителството отрече да блокира помощта. Но дори и след април хуманитарните работници се бореха да разпределят храната, защото успяха да донесат само по-малко от една пета от горивото, от което се нуждаеха. Медицината също е дефицитна. Недохранването се увеличава, като хората в „тежка“ нужда са нараснали от 37% от населението през януари до 47% през август.


Правителството се стреми да запази контрола върху оспорваната зона отчасти защото блокира достъпа на TPLF до Судан, който групировката потенциално може да използва като маршрут за снабдяване с оръжия или новобранци. В момента районът, държан от тиграйските сили, е обкръжен от всички страни от силите, с които те се бият.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2891 |13.09.2022 Богдан Милчев: МВР симулира труд, няма никакво обучение, покриха Семерджиев . 0| 2731 |11.09.2022 Ден 3 от смъртта на Елизабет II. Какво ще се случи днес на Острова? . 0| 8449 |08.09.2022 Операция “Лондон Бридж”: Какво става, когато кралица Елизабет II почине? . 0| 2869 |07.09.2022 Държавата проучва какво може да направи за рушащата се къща на Димитър Талев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads