Реклама / Ads
6| 3445 |17.04.2018 НОВИНИ

Калфин е фаворит за нов директор на ОЛАФ?

.
Ивайло Калфин
Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ. Това стана ясно след снощното гласуване в комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент.
 
Финландецът Виле Итала получи 13 гласа, а Калфин - 11. Двамата се класират за последната фаза на надпреварата. ЕС търси наследник на позицията на досегашния шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер. По думите на Калфин резултатът трябва да стане ясен до края на април.

Финландецът е фаворит на Европейската народна партия. Калфин е бивш член на групата на социалистите и демократите. Крайното решение ще вземе Европейската комисия, а европарламентът и Съветът на ЕС трябва да отправят решаващи препоръки.

Виле Итала е бивш депутат и евродепутат от финландската партия Национална коалиция (Кокоомус), която е член на Европейската народна партия в европарламента. До 2004 г. той беше лидер на Кокоомус, след което ръководството й пое Юрки Катайнен, който в момента е заместник-председател на Европейската комисия. От 2012 г. Итала е член на Европейската сметна палата, пише "Капитал".

Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, както и вицепремиер и министър на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов. Като бивш член на т.нар. група "Монти", която изготви доклад за възможните реформи в приходната част на европейския бюджет, от април 2017 г. Калфин е специален съветник на европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер.

ОЛАФ търси нов генерален директор от юли миналата година, когато стана ясно, че дотогавашният титуляр на поста – италианецът Джовани Кеслер, ще напусне службата, за да оглави митническата и антимонополна агенция в родината си. До избирането на нов генерален директор ролята се изпълнява временно от Николас Илет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4753 |14.04.2018 Калфин: Силовото сваляне на Асад води до износ на тероризъм . 0| 5826 |31.03.2018 Бивш директор на БДЖ: Щетите от пожара във влака са за минимум 1 млн. лева . 8| 6543 |30.03.2018 Калфин: Борисов припозна вината на Русия като привика посланика ни . 3| 5803 |29.03.2018 Порожанов: Заради бедстващите коне уволняваме областния директор на БАБХ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads