Реклама / Ads
25| 6048 |13.07.2011 НОВИНИ

Калфин и Стоилов най-вероятните президентски номинации на БСП

.
Дни преди БСП да излъчи номинацията си за кандидат-президент, най-спряганите имена бяха сведени до две - Ивайло Калфин и Янаки Стоилов.
 

Днес депутати от левицата коментираха, че очакват червеният олигарх Георги Гергов до последно да остане в надпреварата, макар да е наясно, че няма реални шансове да бъде издигнат. А през седмицата кметът на Благоевград заяви пред Mediapool, че все още не е решил дали ще се бори за номинацията. Впоследствие той заяви, че едва ли ще се кандидатира за президент. Така, без попълнен документ за отвод, кметът на Благоевград сведе избора до двамата най-сериозни претенденти в БСП – евродепутата и бивш външен министър Ивайло Калфин и лидера на лявото крило в партията Янаки Стоилов.

Що се отнася до кандидатурата на Георги Гергов, социалисти са категорични, че няма кой да го подкрепи за кандидат-президент. Подобно участие прави партията уязвима, а намеренията му били "само да разбърка пасианса”.

В БСП смятат, че Калфин има потенциал да получи подкрепа и извън твърдия червен електорат, което не можело да се твърди за Стоилов. По-сериозният аргумент в полза на Калфин е, че той ще получи подкрепа и от лагерите на Румен Овчаров и Румен Петков.

Все още не се знае каква тактика ще избере Сергей Станишев. Като лидер на БСП той би трябвало да има тежката последна дума за издигнатия кандидат-президент.

Нагласите в Изпълнителното бюро са, че Станишев няма да предложи конкретно име на съпартийците си, а ще се опита да се измъкне от тази отговорност с витиевато описание на профила на бъдещия държавен глава.

При всички случаи, обаче, Станишев е наясно, че след евентуална изборна загуба на червения кандидат, отново ще бъде искана неговата оставка като партиен лидер.

Заседанието на Националния съвет на БСП, когато трябва да се вземе решението за президентската номинация, ще бъде на 15 юли. А заседанието на конгреса седмица по-късно – 23 юли. Дотогава се очаква декларации за намеренията си да подадат Евгения Живкова, Георги Близнашки и Меглена Плугчиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5032 |13.07.2011 Червените играят с Калфин и Живкова . 9| 5027 |24.06.2011 Станишев кандърдисва Калфин за президент в самолет . 73| 6448 |13.06.2011 Звездната карта на премиера вещае президентски пост . 47| 5257 |09.06.2011 Б. Борисов уточни: Президентският пост е важен за ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads