Реклама / Ads
7| 4459 |20.01.2021 НОВИНИ

Калоян Методиев, РЕГО: Най-голямата манипулация ще стане, ако масата българи не излезе да гласува

.
Калоян Методиев
Важното е тези избори да се проведат чрез масово гласуване. Освен пандемията друг утежняващ фактор е раздуханата тема за възможни фалшификации на вота. И двата фактора отблъскват големи части от българското общество. Най-голямата манипулация ще стане, ако масата българи не излязат и не гласуват. Всякакви машинации, всякакви манипулации, купен вот и притискани хора ще потънат, ако българите излязат масово.
 

Това заяви пред БНР политологът и основател на институт „Рего“ Калоян Методиев.

 

Методиев подчерта, че за целта са нужни две неща: едното е да се осигури на хората честен вот чрез наблюдатели, застъпници и видеонаблюдение, което предлага опозицията и което предложение вече се е подкрепило от много страни.

 

„Второто е да обясним, че при добра организация и предпазни мерки е безопасно да се гласува. Тогава може да се роди едно стабилно управление, което да ни приведе през остатъка от кризата, което да се справи с проблемите в икономиката, здравеопазването и с всички други проблеми, които имаме като общество в държавата.“

 

Политологът коментира, че от консултациите при президента се е родил повече хаос, отколкото яснота. Методиев поясни, че  хвърлянето в публичното пространство на нереализуеми в момента неща като гласуването по пощата създава объркване в обществото.

 

„Големият въпрос е за честността на изборите.  Затова инициативата на БСП за обединение за честни избори е добра и бе подкрепена от десетки партии и организации. Идеята е всички да обединят ресурси за покриване на всички секции с наблюдатели и застъпници, както и с разяснителна кампания, че не е опасно да се гласува и че е важно хората да дадат своя вот. Важно е да се разсеят съмненията, че тези избори са обречени. Не, не са обречени, затова се правят избори и затова трябва като общество да тръгнем заедно. Независимо дали някой иска промяна или не, всички трябва да гласуваме“, коментира създателят на институт РЕГО.

 

Относно отказа на Слави Трифонов да се включи в кампанията за честни избори, Методиев коментира така: „Трифонов каза, че е на другия бряг, следователно той се определя от страната на управляващите.“ Политологът бе категоричен, че сблъсъкът на предстоящите избори ще бъде между ГЕРБ и БСП.

 

Според Методиев темпът, с който се ваксинират желаещите български граждани е притеснителен, като ваксинирането в България е 7 пъти по-бавно от това в другите страни. Той изрази опасения за съзнателно неглижиране на този процес: „ Ако има по-голям брой ваксинирани, хората ще отидат по-спокойно да гласуват. Не добро преговаряне за доставка на ваксините и липсата на организационен капацитет от управляващите, който се вижда  от метрото до каквото се сетите. До каквото се докоснат - рухва.“

 

Анализаторът изрази мнение, че предизборната кампания вече е започнала, като тя ще бъде една от най-динамичните и тежки от гледна точка на очерняне и сблъсъци.

Помолен да коментира социологическите прогнози, които гравитират в публичното пространство, Методиев отговори, че предвид ковид кризата, напрежението сред обществото и изхабяването на управлението наподобяват акордеон, като според това в следващия парламент могат да влязат между четири и осем партии. „Хипотезите са много, затова трябва да се фокусираме върху самите избори“, подчерта той.

 

„Предложението на Стратегическият съвет към президента за смяна на управленския модел не става за четене. Това са едни общи приказки, пожелания и неясни витиевати формулировки и абстрактни пон

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3505 |20.01.2021 Войн Божинов, РЕГО: Между ГЕРБ и БСП ще е голямото съзтезание на предстоящите избори . 4| 3155 |15.01.2021 Калоян Паргов в ИСУЛ: Медиците заслужават поклон за смелостта и за работата, която вършат . 1| 3221 |14.01.2021 Калоян Паргов: Столична община да обезщети всички пострадали от наводненията хора . 1| 3200 |08.01.2021 Калоян Паргов: Задължително е контрольорите да продължат да продават билети от 1,60 в столичния градски транспорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads