Реклама / Ads
Frognews
1| 3201 |13.11.2017

Калоян Паргов: България трябва да има ключова роля в процеса по разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани

.
България трябва да има ключова роля в процеса по разширяване на Европейския съюз с държавите от Западните Балкани. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов.

Той участва в кръгла маса на тема "Европейският съюз, Балканите и България ", организирана от Националната асоциация за международни отношения, Университета за национално и световно стопанство и Българското дипломатическо дружество.

"Политиката за разширяване на Европейския съюз е най-ефективният инструмент за гарантиране на мира, стабилността и просперитета на Балканите, заяви Калоян Паргов. - България трябва да подкрепя този процес и да го счита за неотменим. За да се случи разширяването на ЕС обаче, Балканите като цяло и по-конкретно държавите от Западната част имат нужда от европейска перспектива. Необходима е стратегия за развитие, основана на взаимно изгодно икономическо партньорство. Имам предвид най-вече развитие на индустрията в държавите на Балканите, както и общи инфраструктурни проекти".

Затова, според Калоян Паргов, в България трябва да бъде създаден Обществен съвет към Народното събрание, в който да участват представители на неправителствени граждански организации и експерти. "Този орган ще има основна задача да генерира идеи и предложения, обясни той. – Експертите ще анализират и обсъждат различните възможности за изпълнение на целта – присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз. Разбира се, членовете на Обществения съвет трябва да предлагат идеи и инициативи, чрез които да бъде защитен и българският национален интерес при участието на страната ни в преговорния процес ".

Калоян Паргов е категоричен, че България трябва да има водеща роля и в диалога за осъществяване на необходимите реформи в държавите от Западните Балкани, за да постигнат те нужните стандарти за присъединяването им към ЕС. Лидерът на столичните социалисти смята също, че ЕС трябва да преосмисли подхода си по отношение на мерките, с които обезпечава постигането на нужните стандарти за присъединяването на страните от региона. Според него, подходът трябва да бъде по-скоро позитивен, за да мотивира държавите в усилията им, без да се стига до санкции като намаляване на предприсъединителната финансова помощ.

"Българското председателство дава отлична възможност да бъдат поставени основите на нов диалог на ЕС със Западните Балкани, коментира лидерът на столичните социалисти. – Обявеното от Жан-Клод Юнкер през 2014 година спиране на процеса по разширяване е погрешно и ненавременно. Разширяването е възможно най-добрата европейска стратегия към Балканите за демократично приобщаване на регион, който е неразривно свързан с ЕС. В крайна сметка, справянето със сериозните предизвикателства, пред които е изправена Европа, може да стане с повече и по-дълбока интеграция, а това неминуемо включва и присъединяването на държавите от Западните Балкани ".
--
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 869 млн. евро са изпратили българи в чужбина на роднини в България 6| 3667 |13.11.2017 . Докладите за България и Румъния на EK - в сряда 0| 3167 |13.11.2017 . Испания победи България с 50 точки разлика на старта на евроквалификациите 0| 3530 |11.11.2017 . Калоян Паргов: Липсата на адекватни мерки срещу вандалите стимулират още по-агресивни неофашистки действия 2| 3293 |10.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ