Реклама / Ads
2| 4313 |20.09.2019 НОВИНИ

Калоян Паргов: Прогресивното ляво днес търси нови идеи, които да осмислят процесите в обществото

.
Модерното ляво мислене акцентира върху еволюционния подход в развитието и намаляването на неравенствата чрез засилване на социалната функция на капитала, каза лидерът на БСП - София в доклада си по време на конференцията ”За единни Балкани в социална Европа”
 

Прогресивното ляво днес търси нови идеи, които да осмислят процесите в обществото. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в доклада си по време на международната конференция "За единни Балкани в социална Европа", която се проведе днес в София. Форумът беше организиран от Градския съвет на БСП - София съвместно с Националната асоциация за международни отношения (НАМО).

На конференцията присъстваха председателят на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, бившият заместник-министър на имиграционната политика на Гърция Ангелос Толкас, Костадинка Кунева – синдикален лидер и бивш евродепутат от Гърция, председателят на Форум за балкански транспорт и инфраструктура Петър Мутафчиев, кметовете на Тирана, Крайова, Ресен и други.

"Това не беше обикновена среща на кметове и политически лидери на общинско и градско ниво, а беше среща на лидери с лява, център-лява и центристка политическа платформа. Тоест на високо отговорни хора, провеждащи политики и търсещи решения в рамките на една обща идейна концепция, базирана върху принципите на свободата, солидарността и справедливостта, каза Калоян Паргов. - На хора, търсещи най-модерни, авангардни урбанистични и социално ориентирани решения за развитие на своите градове и общини".

Лидерът на БСП - София отбеляза, че в момента в света се води епохална битка между либералния, консервативния и социалния модел на обществено устройство. "Правят се опити да се натрапят култура, ценностни и държавно-политически модели. В някои случаи се стига до остри сблъсъци, загуба на ориентация и обществена дезинтеграция, каза Калоян Паргов. - В съвременния свят противоречията се развиват по всички направления и равнища – в икономиката, ценностите, културите, бита и традициите. Рязко се промениха и ускорено ще продължат да се променят отношенията между труда и капитала. Техническата и технологична революция променят коренно характера и съдържанието на труда, а с това и отношенията в обществото. При високата обществена динамика огромни маси от хора се оказват временно или продължително без пряко участие в създаването на общественото богатство, формират се големи групи от паразитиращи потребители. Тези процеси деформират пазара на труда, дестабилизират социалната структура и поставят под напрежение отношенията в обществата, с риск за конфликти и сблъсъци".

Според Калоян Паргов, глобализацията налага преодоляване на националните формати и поставя на дневен ред идеята за глобалното ляво, за едно ново интернационално взаимодействие. "В очертаващите се многополюсен свят и нов световен ред, идеите за свобода, справедивост и солидарност придобиват нови измерения, добави той. - Трябва да се научим да се борим с бедността заедно, съвместно и координирано. Трябва да развиваме общи системи за солидарност. Трябва по нов начин и с нови форми да работим за защита на труда и срещу съвременните форми на робство, трафик на хора, безмерна експлоатация, поставяне на огромни маси от мигриращи работници в неравностойни, а често и в унижаващи човешкото достойнство условия".

Лидерът на БСП - София каза, че тези процеси, с особена сила, засягат и столиците на балканските държави, които непрекъснато се разрастват и превръщат в социални образования от нов тип. "Изправени сме пред предизвикателството да осигурим работа, съвременно жилище, прехрана, добро образование и здравеопазване, условия за огглеждане на децата, условия за отдих и развлечения на непрекъснато нарастващо градско население, добави той. - Изправени сме пред огромни транспортни проблеми, свързани със задръствания, препълване с

автомобили и липса на паркоместа, пред сериозна опасност от екологична катастрофа, породена от замърсяването на въздуха и огромното количество генерирани отпадъци. Градовете изискват все по-социално насочено мислене и действие, а то както знаем винаги е било прерогатив на левицата".

Калоян Паргов говори пред чуждестранните участници в конференцията за предстоящите избори за местна власт. "Нашето виждане е за принципно нови политики във всички сфери и ресори на общинската политика, каза той. - Основната ни цел е управлението на столицата да се изведе от наложения модел, който в момента е в интерес на ограничен кръг от хора и на една партийна клика".

Той добави, че на преден план социалистите в София поставят въпроса за промяна в стратегическата насоченост на икономическото развитие на града – увеличаване на относителния дял на високотехнологичните производства в създавания БВП, увеличаване на износния профил, развитие на кооперирани производства със значително по-висока добавена стойност.

"Предлагаме модели на

по-силно влияние на общината за развитие на такъв тип инвестиции, обясни Калоян Паргов. - На второ място поставяме въпросите, свързани с бурните темпове на миграция на населението към столицата и следствието от него - презастрояването на огромни площи от територията на града, без да има адекватни инфраструктурни решения. Създаването на екологична жизнена среда заема важна част от нашите идеи и предложения. Предлагаме нови решения, свързани с прекомерната автомобилизация на града – днес София е един от градовете в Европа с най-много автомобили на глава от населението, за които не достигат паркоместа. За съжаление, голяма част от колите са стари, закупени втора ръка, силно замърсяващи въздуха, който дишаме. Отделяме изключително внимание на подрастващите и младите – предлагаме политики, гарантиращи добро образование, професионална реализация, жилищна политика и стимулирането на нисколихвено кредитиране. Целта е да спасим града ни от застаряване. Да задържим младите хора тук. Специално внимание отделяме и на въпросите, свързани с равния достъп до качествено здравеопазване".

Калоян Паргов заключи, че в крайна сметка става дума за един принципен подход, базиран на традиционните ни ценности, който ги обвързва със съвременността и ги превръща във фактор за общественото действие, което да доведе до промяна.

"Модерното ляво мислене акцентира върху еволюционния подход в развитието. Върху необходимостта от постепенен и непрекъснат градеж и количествени натрупвания, за да се премине към ново качество, каза той. - Модерното ляво акцентира върху намаляването на неравенствата чрез засилване на социалната функция на капитала.

 

Според мен, модерното ляво утвърждава държавата като носител на общите ценности и дух на общността и държи на повишаване на нейната роля в осигуряване на повече равенство чрез преразпределение. Модерното ляво търси съчетаване на общностния и личностния интерес, за разлика от традиционното ляво, което ги разглеждаше в йерархия. Целта е да обединяват, а не да разделят гражданите. На местно, градско и общинско ниво това е принципно изискване към разработваните и провеждани политики и стратегии. Убеден съм, че нашите виждания и идеи са привлекателни и приемливи за широки кръгове от населението, а не само за нашите членове и симпатизанти".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4124 |15.09.2019 Калоян Паргов: Целта е да променим политиката на управление в София, а не да я оцветяваме . 0| 4704 |13.09.2019 Калоян Паргов при регистрацията на БСП за изборите: Помощниците на ГЕРБ да се укротят! . 9| 4902 |13.09.2019 Паргов: Победата на Манолова, ще е победа за всички софиянци, които искат промяна . 0| 4325 |12.09.2019 Калоян Паргов: Каузата ни е да се преборим с липсата на прозрачност, компетентност и експертност в СО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads