Реклама / Ads
2| 3034 |07.01.2021 НОВИНИ

ОС към ЦИК предложи подвижни секции за избирателите под карантина

.
Източник: БГНЕС
Чрез подвижни избирателни кутии да гласуват хората, поставени под карантина. С тази идея излязоха от Обществения съвет към Централната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори. Датата не е категорично ясна, но изборите ще се проведат в условия на пандемия, а това стана повод за много неясноти покрай тяхното провеждане. Точно поради тази причина президентът Румен Радев започна и консултации.
 

От съвета определиха като “неудачна” идеята да се въведе гласуване по пощата. Опит за такова може да има за българите в чужбина. Опитът ни с подвижните избирателни урни обаче в България е богат, посочи председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева по време на срещата с Радев. С такива урни гласуват в момента хората с трайни увреждания. Комисията може да го направи с решение и козметични законодателни промени, които да разширят обхвата.


Една от препоръките на Обществения съвет е онлайн да бъдат всички възможни действия по организацията на изборите. Такива са например регистрациите на участниците в изборите, наблюдателите на процеса и прочее. По електронен път може да се проведе и обученията на членовете на избирателните комисии. За да се предотврати струпването на изборни наблюдатели и партийни застъпници в секциите, Матева препоръча броенето на бюлетините и попълването на протоколите да се предава в интернет. Така ще се гарантира правото, което им дава Изборният кодекс да следят процеса, и в същото време се опази здравето им.


Използването на етилов спирт с концентрация 75% е напълно достатъчен за дезинфекция на машините и гарантиране на тяхната безопасност, посочи още шефът на ОС към ЦИК. Тя подчерта, че решението на парламента, с което отчитането на гласовете от устройствата ще става с броене на разписки, а не с разпечатаните от тях протоколи, на практика обземисля машинния вот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3488 |08.12.2020 Марешки предлага подвижни урни да посетят всички карантинирани . 20| 3578 |08.12.2020 М. Константинов: Преболедували COVID да правят изборни секции в болниците . 9| 4578 |29.11.2020 Елена Йончева: На ход е Европейската комисия, която трябва да предложи законодателство за медийната свобода . 14| 5570 |26.11.2020 Най-малко пари предложи ЕС на Унгария и България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads