Реклама / Ads
2| 4787 |02.02.2019 НОВИНИ

Камерите по границата нямат връзка помежду си

.
Камерите по българо-турската граница, чиято основна задача е регистриране на незаконни влизания в страната, снимат, но нямат връзка помежду си, нито обща точка, в която може да се види заснетото от всички устройства. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от МВР. Чрез нея силовото ведомство иска да обедини вече изграденото видеонаблюдение, съобщи Медиапул.
 

Камерите по границата са разделени на три участъка. Първият, между граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, бе изграден още през 2012 г. с европейски пари. Той минава по линията на някогашния кльон. Става дума за 35 км. инфрачервени сензори, сеизмични сензори и термовизионни камери.

 

"Сензорите алармират при пресичане на наблюдавания периметър и подават информация в координационния център за мястото на нарушението, а чрез термовизионните камери се извършва ръчно разпознаване на обекта, предизвикал аларма – човек, животно или превозно средство", поясняват от МВР.

В този участък има 6 поста с камери, разположени по височините, както и други устройства. Общата им бройка е 50. Информацията от тях се събира в центрове в Свиленград и Елхово.

 

Втората фаза на проекта е в участъка от ГКПП Лесово до устието на р. Резовска. По него са разположени 59 км. охранителни системи с пет стационари поста с камери, отново по високите точки. Освен тях има и 4 мобилни поста. Данните от тях се съхраняват в четири центъра – Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново.

В централата на граничната полиция в София има и национален център. В него може да се вижда картина от първия участък, както и от една камера от втория.

 

Освен това в момента се изгражда и трети участък с камери, които би трябвало да покрият точки, където няма наблюдение. Кога ще е готов той, не е ясно. Наскоро вътрешният министър Младен Маринов заяви пред депутати, че по проекта се работи.

И след завършването му обаче, трите участъка няма да имат връзка помежду си, става ясно от поръчката. Затова МВР иска да плати над 3 млн. лв., с които такава да се изгради. Новата система трябва да позволява надграждане с още устройства, се посочва в поръчката.

 

Видеонаблюдението по турската граница създава проблеми не за първи път. Миналата година бе обявена поръчка за над 2 млн. лв., тъй като системата в участъка Капитан Андреево–Лесово не работеше. В момента има и отворен търг за ремонт на ползваните от граничарите мобилни камери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4024 |24.01.2019 Гръцки фермери блокират границата с България . 0| 4258 |15.01.2019 Свиленски: ”Автомагистрали” нямат капацитет за АМ ”Хемус”, не знаем кои фирми ще лапнат 1,150 милиарда . 3| 3386 |06.12.2018 Съборената ограда на границата ще бъде ремонтирана до седмица . 4| 4232 |05.12.2018 Борисов: Открихме толкова оръжие, колкото и спецбригадите нямат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads