Реклама / Ads
0| 4345 |11.07.2016 НОВИНИ

Канада казва наесен в какви срокове премахва визите за българи и румънци

.
Премиерът на Канада
В началото на есента Канада ще съобщи в какви срокове предстои да премахне визите за българи и румънци. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от БТА. Припомняме, ЕК днес бе домакин в лицето на еврокомисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, на среща с представители на България, Румъния и Канада по въпроса за визите.
 

В общо изявление на еврокомисар Аврамопулос и на канадския министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм се посочва, че канадски представители са проверили готовността на Румъния, а до края на месеца ще извършат същата оценка и на нашата страна, по повод възможността за премахването на канадските визи за гражданите на тези две държави от ЕС.

 

Резултатите от оценките ще бъдат съобщени в ранната есен, когато се очаква да бъде представен и срок за отпадането на канадските визи за българи и румънци.

 

В изявлението се допълва, че Макколъм е изразил благодарност към България и Румъния за постоянното сътрудничество в оценителния процес, който ще приключи през лятото.

 

Аврамопулос и Макколъм добавят, че има нужда от "осезаеми стъпки" за подобряване на положението, в което българи и румънци имат нужда от визи, за да пътуват до Канада.

 

В днешните разговори от българска страна участваха заместник-министрите на външните и на вътрешните работи Румен Александров и Филип Гунев, а от румънска - Йоан-Драгош Тудораке, началник на Канцеларията на министър-председателя.

 

По-късно тази седмица ЕК отново ще обсъди въпроса за т. нар. визова реципрочност със САЩ и Канада, с намерението да намери решение.

 

През май България и Румъния официално предупредиха, че биха се въздържали да подкрепят търговското споразумение между ЕС и Канада, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение.

 

От ЕК също уточниха, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави за срок от 12 месеца.

 

Търговското споразумение между ЕС и Канада бе представено миналата седмица, като ЕК цели то да влезе в сила възможно най-скоро. За да бъде въведено, споразумението трябва да бъде одобрено от всички национални парламенти в ЕС - процедура, която се очаква да отнеме около две години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8261 |07.07.2016 Майтапчии показват сръбската гл.т. за Брекзит . 2| 8630 |01.07.2016 Иво Христов: Великобритания напуска заради договора с Канада . 1| 4355 |27.06.2016 Ангел Найденов: До август казваме кандидатите за президентските избори . 1| 3892 |27.06.2016 Съдът казва до две седмици за регистрацията на ДОСТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads