Реклама / Ads
0| 2766 |16.11.2022 НОВИНИ

Кантарджиев: отпадат всички задължителни ковид мерки

.
Проф. Тодор Кантарджиев
Отпадат всички задължителни COVID мерки. Това обяви епидемиологът проф. Тодор Канатрджиев пред bTV. Решението е взето вчера на консултативния съвет при здравния министър. Отмяната на мерките е свързана със ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от коронавирус.
 

Проф. Кантарджиев препоръча на възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места, на които се струпват много хора. Необходимо е хората да бъдат внимателни, защото предстои увеличение на респираторните заболявания, заради предстоящия зимен сезон.

 

Епидемиологът обяви, че е доказан първият случай на грипен вирус в нашата страна. Той е от тип А, с грип H3N2. Кантарджиев посочи, че са доказани и "първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия“, допълни проф. Кантарджиев. 

 

В тази връзка противогрипните ваксини са силно препоръчителни. Вече има грипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която се капе в носа, обяви епидемиологът. Проф. Кантарджиев препоръча също и редовното миена на ръцете, което е част от мерките, предпазващи от грип. 

 

Министерството на здравеопазването продължава да следи развитието на пандемията и при отчетен подем отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки с оглед опазване здравето на обществото и намаляване на въздействието на коронавирусната инфекция върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал – грип и COVID-19.

 

Мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция в България бяха въвеждани от март 2020г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3703 |16.11.2022 Николай Кръстев: Всички внимават с реакцията. Това е тест за дипломацията. Ракетата може да е изстреляна от всякъде . 1| 2941 |15.11.2022 Антон Кутев: Два месеца всички баят за редовен кабинет, а ние сме си на местата . 0| 3044 |11.11.2022 Демерджиев за убития граничар: Случаят е толкова тежък, че сме длъжни да установим всички факти . 0| 3230 |11.11.2022 Междинните избори в САЩ: Всички погледи са вперени в Аризона и Невада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads