Реклама / Ads
0| 3320 |14.01.2022 НОВИНИ

Кандидат-шефката на ВКС вижда по-къс мандат за главния прокурор

.
По-къс мандат за главния прокурор и избор на обвинител №1 извън магистратските среди. Такава идея представи пред Висшия съдебен съвет кандидат-шефката на Върховния касационен съд Галина Захарова по време на изслушването си.
 

Според нея 7-годишният мандат е твърде дълъг и може да изчерпи потенциала на главния прокурор, а освен това крие риск от авторитарност. 

 

“Мандатите би следвало да бъдат намалени по наша компетентност”, заяви Захарова.

Въпросът за разследването на главния прокурор е обект на анализ и работни групи. Очаква се становище на Венецианската комисия и министрите на Съвета на ЕС, обясни Захарова.

 

Темата за липсата на механизъм за разследване на главния прокурор витае в общественото пространство вече повече от година. Към България по въпроса има и критики от страна на Брюксел. От ГЕРБ дори представиха идея за създаване на нова фигура - суперпрокурор, който да може да разследва обвинител №1. Мотивът за законодателната инициатива бе именно да се отговори на препоръките на Венецианската комисия. Прокуратурата се обяви против, а през януари 2021 г. самата комисия определи идеята като “странна”.

 

Захарова обясни, че ще се въздържи от по-задълбочен коментар по темата, защото има запитване към Върховния касационен съд може ли съдия да разследва главния прокурор като предстои скоро да бъде даден отговор. 

 

“При определени обстоятелства и обществено-политически ситуации на поста на главния прокурор да бъде избиран и човек, който е извън магистратската среда”, подчерта Захарова.

 

Според нея спецификата в положенията на тази фигури обуславя по-широк достъп до външни лица от системата на прокуратурата. Нейното убеждение е, че във ВКС ще може да бъде утвърден принципът на подобни длъжности да се избират хора с високи професионални качества от съответните състави на магистратските органи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3396 |13.01.2022 Зад протеста на ”Възраждане” БЗНС вижда стратегия на Кремъл за дестабилизация на България . 13| 3655 |12.01.2022 Невиждан ръст на заразени в Бургас, градът минава в лилавата зона . 5| 3249 |10.01.2022 Прогноза на СЗО: Ситуацията с COVID остава тежка още 3 месеца, но краят се вижда . 7| 4895 |08.01.2022 Голям, невиждан бейби бум в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads