Реклама / Ads
21| 4977 |12.08.2020 НОВИНИ

Кантарджиев: Очакваме увеличение на смъртността от COVID-19

.
Проф. Тодор Кантарджиев
Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира пред Агенция „Фокус” развитието на епидемията от коронавирус в България. Той предупреди, че трябва да се очаква увеличение на смъртността от COVID-19 у нас.
 

„Преди месец в нашата страна боледуваха предимно млади хора, много малка част от тях попадаха в болници и още по-малка част от тях имаха нужда от интензивни грижи. В началото на юни, знаете, не беше изчакано още две седмици, за да бъдат потушени циркулиращите взривове в страната, а бяха заразени млади хора главно на групови събития. Говоря за балове, нощни заведения, футболни състезания с публика.


Лошото е това, което предполагахме и за което винаги съм предупреждавал, че младите хора ще заразят своите по-възрастни родители, баби и дядовци. Сега и благодарение на факта, че поради известни обстоятелства бяха допуснати взривове при по-възрастни хора, именно на това се дължи необходимостта по-голяма част от заболелите да бъдат лекувани в лечебни заведения, а и една много по-голяма част имат нужда от интензивни грижи”, обясни експертът.


Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че Министерство на здравеопазването прави каквото е възможно за осигуряване на най-доброто лечение и най-добрата организация на управлението на кризата в момента.

 

„Числото на репродукция на COVID-19 у нас последните три седмици е около единица,


„Има ли човек нужда от лечение в болница, има ли човек с тази инфекция нужда от интензивни грижи, обикновено болничният престой е доста дълъг и за съжаление понякога е с фатален край. Разбира се, за това можете да попитате „специалисти“, които 4 месеца говориха и продължават да говорят, че това е една лека инфекция, така-онака, няма нужда въобще от болнично лечение, няма нужда от карантина.


А смисълът на това, което правим в момента – министерството, РЗИ, Националният център, всичките колеги лекари, които работят на този фронт – трябва да хващаме колкото се може по-рано болните хора, да виждаме техните контакти, за да можем да ограничим хората, които се предполага, че са заразени.


Това е начинът за борба с тази инфекция, която никога не съм казвал, че е много опасна, много страшна и много убийствена, но все пак представлява риск за рисковите групи – за възрастните хора, хората с хронични заболявания и най-вече хората с ракови и хематологични заболявания, както и хората в имунен дефицит.

 

Проф. Кантарджиев отбеляза, че в България се прави това, което се прави в Европа и в развитите в медицинско отношение държави. Според него здравната система ще се справи с увеличаващия се брой пациенти, които имат нужда от хоспитализация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 34846 |04.08.2020 Николай Марков: Истината, Радев! Всички очакваме цялата истина . 30| 8162 |03.08.2020 Предвиждат 30% увеличение на заплати на служители в държавната администрация . 18| 8122 |30.07.2020 Емил Джасим: Сега да очакваме ли прокуратурата да нахлуе с мутрите си в КС? . 12| 5036 |02.07.2020 Проф. Кантарджиев: Ако има пик на COVID-19, той ще е през октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads