Реклама / Ads
5| 6303 |30.09.2012 НОВИНИ

Каракачанов: Радикален ислям се проповядва в България от 20 г.

.
В България се проповядва радикален ислям от 20 години, убеден е председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той подчерта в предаването „Тази неделя”, че хората, които го проповядват, обикновено избират райони с българо-мохамедани с парични проблеми и неграмотни роми. По думите му тези хора най-лесно се заразят с идеите на радикалния ислям.
 

Красимир Каракачанов каза, че трябва да се обърне внимание на факта къде се развива радикалният ислям. “Обхваната е дъгата Турция - Западна България – Косово – Албания. Това съвсем не е случайно”, бяха думите му.

Каракачанов твърди, че радикален ислям у нас се проповядва от български граждани, обучени в чужбина. През 1992-1992 година тогавашната национална служба за сигурност е екстрадирала от България първите проповедници, предимно чужденци – саудитци, йорданци, сирийци, турци, които били дошли да пропагандират радикален ислям, каза Каракачанов.

Заради това, по думите му, в последните 20 години от България се пращали деца в тези страни, предимно в частни ислямски университети, които след десетина години се връщат у нас и проповядват тази форма на ислям.

Заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед не се съгласи с това твърдение. На въпроса защо някои жени в Западна България носят бурки, той отговори, че “те спазват повелите на исляма”. По думите му до 50-те години на миналия век жените ходели с фереджета и бурки, но след това заради комунистическия режим се наложило да се откажат от това облекло.

“Аз самият не съм привърженик на бурките”, заяви Ахмед, но облеклото на човек не може да е определящо за отношението на другите спрямо него.
Главното мюфтийство е подало няколко жалби за нерегламентирана религиозна дейност пред последните 7-8 години. По думите на Ахмед обаче, имамите, обвинени в проповядване на религиозна омраза, не са направили нищо нередно. По думите му, не всички от застаналите пред съда в Пазарджик по делото за радикалния ислям, са служители на Главното мюфтийство.

Според Ахмед, ислямските проповедници не са правили нищо извън възложените им правомощия от мюфтийството или законите на страната.
Ролята на Главното мюфтийство е да проповядва ислямската религия сред мюсюлманите, така както е посочено в Корана и в традицията на пророка, каза заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед. Най-главното, по думите му, е да изпълнява превантивна роля, като запознава хората в правилно тълкуване на ислямската религия.

Процесът в Пазарджик не е процес срещу религията, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той посочи, че България е светска държава със свои закони и Конституция и когато някой проповядва, че жената няма права, каквото проповядват тези имами, то това е нарушение на Конституцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6616 |29.09.2012 Спорът между имамите в Пазарджик - за пари или за ислям? . 6| 6107 |28.09.2012 Отложиха делото за радикален ислям за края на октомври . 16| 6176 |26.09.2012 Зам.-главният мюфтия: Няма термин радикален ислям . 11| 6169 |26.09.2012 Изслушват инкогнито свидетели в делото за радикален ислям в Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads