Реклама / Ads
20| 7423 |09.03.2021 НОВИНИ

Ивайло И. трепери пред началниците си, но се пъчи, как ще ги следи за купуване на гласове!

.
Ивайло Иванов
След необяснимо дълго отсъствие, преди няколко дни главният секретар на МВР Ивайло Иванов, наричан от някои Каручката, се появи с гръм и трясък, за да обяви, че за предстоящите избори се създава междуведомствен щаб за борба срещу търговията с гласове. От думите му се разбра, че в него ще участват МВР, прокуратурата и ДАНС.
 

Хората с право нарекоха тази вест пародия и никой не повярва на Иванов, че в качеството си на най-висшата професионална фигура в силовото ведомство (дори майка му не е вярвала, че ще се озове там...), ще бъде безпристрастен ловец на купувачи на гласове. Най-много се забавляват служителите във вътрешното ведомство, защото са наясно с топлите отношения между него и двама от водачите в листите на ГЕРБ – бившият шеф на МВР Младен Маринов и настоящият Христо Терзийски. Блюстителите на реда и до днес помнят, че Маринов всъщност помогнал на Иванов да започне работа в полицейските сили за охрана към СДВР, защото били от един край.  Още по-любопитно е,  че след това кариерното им израстване върви ръка за ръка и все нагоре.

 

Младен Маринов става шеф на охранителна полиция, Иванов поема поста на зам.-директор на аерогарата. Маринов оглавява СДВР, а неговият другар - земляк се издига до началник на граничния участък в Драгоман. Минава малко време и  Маринов скача директно в стола на главен секретар.  Каручката не пада по-долу.  Следва го плътно по петите и заема овакантения най-висок пост в столичната полиция. Накрая съдбата, в лицето на определен кръг във властта, се усмихва едновременно и на двамата.  

 

Една сутрин Маринов и Иванов неочаквано се събуждат като главнокомандващи на близо 50 хилядна армия. Първият като шеф на МВР, а вторият като главен секретар. Според ченгетата Маринов през цялото време е „дърпал“ нагоре Иванов, макар последният да бе по-предпочитан като придружител от главния прокурор Иван Гешев при обиколките му по села и паланки преди време.Това за кратко породи непотвърдени слухове за разрив в отношенията на приятелите. Но пък Иванов стана доверен човек на "онзи" с каскета...

 

Ако миналото на двамата бивши охранители наподобява любовен роман, то бъдещето със сигурност ще ви се стори фентъзи. Защото дори за секунда е трудно да си представим как Каручката, с цялата си енергия и ентусиазъм, разследва сигнал за купуване на гласове срещу  партията, издигнала за депутат доскорошния му  началник и направила от самия него нещо, което той дори не е сънувал.

.  

Далеч по-пародийна може да ви се стори връзката Ивайло Иванов - Христо Терзийски. Настоящият шеф на  МВР е излязъл за месец в отпуск, за да се включи в кампанията на управляващата партия, с надеждата, че в крайна сметка ще седне в депутатското кресло. "Каручката", като действащ главен секретар, обаче дава публична заявка, че е готов да следи, подслушва и арестува политическите съратници на началника си и самия него, ако за тях постъпят данни, че  плащат за гласове в тяхна полза или правят други шашми.  Как точно ще стане това, Иванов може ли да го формулира в изречение? Затова обещанията на Ивайло Иванов изглеждат по-скоро  като на онзи сватбар, който след като разбрал, че подаръците за младото семейство може и да не се дават в момента, рекъл: „Тогава давам кравата с телето“.  

 

Полицейските служители са наясно, че информацията за междуведомственият щаб на ДАНС, прокуратурата  и МВР не е новина. Защото още при подготовката за евроизборите между трите ведомства са били приети правила за съвместна работа, макар служителите истински да са се забавлявали на част от разписаните ангажименти. Те разказват, че според едно от комичните указания, ДАНС трябвало да провери кой е подател на сигнала за изборни нередности. И ако той е кандидат на някоя партия, повелята била да не се работи по него, защото се приемало, че се касае за битка между опоненти. Дали това правило ще влезе в новите разпоредби на щаба, предстои да разберем. Но кой, ако не участниците в надпреварата знаят и имат интерес да сигнализират за погазване на изборните правила?! Кой полицай би отказал да даде вътрешна информация от разследване на  действащия министър Терзийски, та макар и излязъл в отпуск?! Главният секретар? Смее ли?!   

 

Който и кмет да попитате, ще ви разкаже  как МВР активно помага на властта по време на избори. Единият начин е, чрез тотално неглижиране на сигналите за купуване на гласове срещу управляващите. Проверките в такива случаи се дават на „свои хора“ в полицията и те винаги  завършват с лаконичното: „не се потвърждават данните“.  Съвсем по друг начин се действа, ако оперативната информация касае опонентите на управляващите. Тогава жална им майка, разкатават им играта до девето коляно.  

 

Ако времето подпира, много често сигналите, които са анонимни,  дори се пишат от ченгета на крак. Целта е по-най бързият начин да се стигне до арести. Методът се е превърнал в класическа схема за наутрализиране на застъпници.  Кметът на Плевен Георг Спартански, който бе на кантар на последните местни избори през 2019 г., но въпреки мръсните номера, спечели надпреварата срещу представителя на ГЕРБ Мирослав Николов, разказа пред медиите за горчивия си опит от кампанията: „ Тези избори бяха нагледна демонстрация как не бива да бъдат правени избори в страна-членка на ЕС. Вчера бяха арестувани и задържани мои застъпници.  В една от секциите имам два гласа срещу 650 за моя опонент“.

 

В този момент шеф на МВР е бил Младен Маринов, главен секретар Ивайло Иванов, а Христо Терзийски - директор на най-голямата структура в системата – Главна дирекция „Национална полиция“. Маринов и Иванов са като скачени съдове. И няма да е изненада за никого, ако видим Младенов в парламента, а неговия "наследник" вътрешен министър. Чудя се дали все още има някой, който да си мисли, че този път изборите ще са  по-различни?!

 

Ето какво ще стане всъщност: Борисов ще нарежда на Маринов и Терзийски, а те на Иванов и щаба кои да бъдат следени, хванати и разследвани. Сътветно и кои да не бъдат закачани, в каквото й да са засечени.

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3467 |09.03.2021 Здравният министър прекратява предизборната си кампания . 1| 3392 |08.03.2021 МО в БСП – София: 8-и март е символ на признание пред постиженията на жената . 7| 3076 |08.03.2021 19 черни балона в памет на жертвите на домашно насилие пред 2020 г. . 7| 4218 |08.03.2021 План ”OPLAN 5015” на САЩ предвижда война с КНДР и убийство на Ким Чен Ун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads