Реклама / Ads
4| 3452 |24.09.2021 НОВИНИ

МО за инцидента с МиГ-29: Свършихме си работата, но подполк. Терзиев не може да бъде върнат сред живите

.
Димитрина Попова и Георги Панайотов Източник: БГНЕС
Свършихме си работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина в изпълнение на военния си дълг след успешно изпълнение на бойна задача. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов за катастрофата с българския МиГ-29, при която трагично загина подполковник Валентин Терзиев. Министърът уточни, че работата на прокуратурата продължава.
 

„Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Не беше лесно, особено изваждането от морското дъно на черната кутия. Всички решения бяха правилни, за това сега разполагаме с факти. Действахме в условия на максимална прозрачност“, увери той и припомни, че са разчетени всички данни, включително от радарите в района на учението, както и на черната кутия на самолета, извадена от дъното на Черно море.

 

Стана ясно, че служебна проверка за инцидента не е назначена. Министърът на отбранатазаяви, че му е било намекнато такава да не започва, докато военна прокуратура работи по случая. Той добави, че проверката няма давност и той ще търси виновни след като прокуратурата си свърши работата.

 

На брифинга в МО присъстваше и почернената съпругата на майор Терзиев – Димитрина Попова, която имаше възможност да задава директни въпроси на участниците в разследването, от които поиска да знае как така се е стигнало до инцидента без техническа неизправност и без пилотска грешка, а доклада е като главна причина е вписана „загуба на пространствена ориентация“.

 

„Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия“, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3755 |16.09.2021 Брюксел: Не си свършихме работата в България . 2| 3212 |14.09.2021 МО към ГЕРБ: Не Военна полиция, а Военна прокуратура води разследването на инцидента в Чешнегирово . 6| 3117 |14.09.2021 ГЕРБ иска оставката на министъра на отбраната заради инцидента в Чешнегирово . 2| 10262 |16.07.2021 Министър Панайотов за инцидента с МиГ-29: Дебело подчертавам, че не става въпрос за пилотска грешка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads