Реклама / Ads
0| 3399 |14.09.2022 НОВИНИ

КЕВР: Прогнозата на „Булгаргаз“ за поскъпване на газа с 12% през ноември е нереалистична

.
Иван Иванов Източник: БГНЕС
Прогнозата на „Булгаргаз“ за поскъпване на синьото гориво с 12% през ноември е нереалистична, заяви за БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов, позовавайки се на международните котировки, с които е обвързано ценообразуването у нас.
 

Според него ограничаване на пиковото потребление, е най-приложимата мярка от пакета, предложен от ЕК за овладяване на енергийните цени. По този повод служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че до момента няма конкретни изисквания от Брюксел към държавите - членки, като до момента само са били обсъдени отделните предложения.

 

Шефът на КЕВР обясни защо анонсираното от „Булгаргаз“ поскъпване през ноември е пазарно нереалиситчно: „Това е една далечна прогноза и като наблюдавам движението и тенденциите в изменението на TTF - това е цената на Нидерландската борса, считам, че или няма да има изобщо повишение, или ще бъде значително по-малко. Съгласно последните данни, които имаме от провежданите търгове, в които и "Булгаргаз" участва, можем да се надяваме на едни поносими цени на природния газ за следващите месеци в количества, които напълно да задоволят нуждите на България“.

 

По повод предложените от ЕК мерки за стабилизиране на енергийните цени, сред които таван на цените на газа и ограничения на потреблението, шефът на регулатора обясни, кое е най-приложимо за българските условия.

 

„Това, което считам, че наистина трябва да се реализира, е да бъдат насърчени както индустрията, така и битовите потребители към намаляване на потреблението на природен газ и разбира се на ел. енергия. При намалено потребление, в разумни граници, разбира се България ще може да мине през зимните месеци без никакви проблеми“, обясни Иван Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3162 |14.09.2022 Бивш шеф на КЕВР: Няма никакъв шанс за евтин газ от Русия. Всички компании там са подчинени на Путин . 0| 3886 |09.09.2022 „Булгаргаз“ предложи намаляване на цената на газа с 30% за октомври /обновена/ . 0| 2714 |08.09.2022 ДАНС изиска документи за „Булгаргаз“, свързани с работата на предишното ръководство . 0| 3026 |01.09.2022 Шефката на „Булгаргаз“: Не сме влезли в търговски преговори с „Газпром“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads