Реклама / Ads
2| 2663 |30.09.2022 НОВИНИ

КЕВР ”пусна” интерконектора с Гърция да влезе в експлоатация от утре

.
Иван Иванов - шеф на КЕВР
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие няколко важни решения, с които се изпълняват необходимите регулаторни изисквания и се създава правната възможност да се даде зелена светлина на газовия интерконектор с Гърция, за да влезе в експлоатация на 1 октомври (събота). Това съобщи шефът на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред медиите.
 

"Това, обаче, което интересува българските граждани, вероятно е какви положителни последици ще има от пускането в експлоатация на интерконектора Комотини-Стара Загора.

 

Утре, след като официално и на най-високо ниво бъде открит интерконекторът, КЕВР следобед, в 15:00 ч. ще се събере, за да може да приеме окончателното решение за цената за природния газ за октомври, като това, което се очаква и ще се случи, е цената да бъде под 240 лева на мегаватчас", посочи Иванов, като по думите му това се дължи именно на въвеждането в експлоатация на интерконектора, който позволява 1 млрд. куб. м природен газ да бъде доставен на едни много добри цени, договорени, съгласно споразумението между двете страни.  

 

По думите на шефа на регулатора има вече първи стъпки към използване на интерконектора и за целия район на Югоизточна Европа. Вероятно това ще бъде по посока на Румъния, Унгария и Словакия. 

 

"Това е изключително окуражаващо и показва значението на интерконектора не само за нас, но и за сигурността на енергийните доставки в цяла Югоизточна Европа", посочи Иван Иванов. По думите му с интерконектора се слага край на възможността България да бъде обект на монополни доставки на природен газ. 

 

"Това е началото на реалната диверсификация за страната", посочи той. 

"С интерконектора Комотини-Стара Загора се сбъдва една българска мечта за създаване на условия за диверсифицирани доставки на конкурентни цени и доставчици с прозрачна процедура. Значението на интеконектора е едно от най-важните събития в областта на енергетиката през последните няколко години", каза още Иванов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2782 |30.09.2022 Иван Шишков: Няма проблеми с доставките на газ по интерконектора . 0| 2690 |21.09.2022 КЕВР иска от ”Топлофикация София” график за погасяване на дълга към ”Булгаргаз” . 0| 2986 |17.09.2022 И Вучич идва в България за откриването на интерконектора на 1 октомври . 0| 3391 |14.09.2022 КЕВР: Прогнозата на „Булгаргаз“ за поскъпване на газа с 12% през ноември е нереалистична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads