Реклама / Ads
0| 2818 |06.07.2022 НОВИНИ

Киев моли Турция да провери руски кораби заради кражба на зърно

.
Украйна поиска от Турция да помогне за разследването на три кораба под руски флаг за предполагаема кражба на зърно. Украйна твърди, че Кремъл краде зърно от окупираните от Москва територии, а вчера от държавната информационна агенция на Русия съобщиха, че се готви износ за Близкия изток именно на зърно.
 

В писмо от 13 юни, за което досега не е съобщавано, украинската главна прокуратура поиска от турското министерство на правосъдието да разследва и предостави доказателства за три кораба, за които се подозира, че са участвали в транспортирането на зърно, откраднато според Украйна от окупирани територии като Херсон, предават от агенция "Ройтерс".

 

В писмото се казва, че корабите са пътували от главния зърнен терминал на Крим в Севастопол през април и май и са притиснали Анкара да получи документация за техния товар и пристигането им в турските пристанища.

 

И трите кораба са собственост на дъщерно дружество на санкционирана от Запада руска държавна компания, наречена Обединена корабостроителна корпорация, според Equasis, база данни за корабоплаване. Руската компания не отговори на искане за коментар.

Ако се установи, че Обединената корабостроителна корпорация е транспортирала зърно от наскоро окупираната украинска територия, това ще бъде поредно доказателство за участието на руски държавни предприятия в износа на това, което според Киев е "крадена стока".

 

Не е ясно каква е крайната дестинация на тези кораби.

 

Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на инсталираната от Русия администрация в Херсон, каза, че зърното от региона отива в Крим и че местните фермери са отговорни за транспортирането му до там. Той каза, че не знае за никакви доставки до Турция или Близкия изток.

 

В петък в отделно писмо от Киев поискаха турското правосъдно министерство да друг кораб под руски флаг, превозващ украинско зърно от окупираното пристанище Бердянск. В понеделник високопоставен турски служител каза, че Турция е спряла товарния кораб и разследва твърдението на Украйна.

 

Турция, членка на НАТО, която има добри връзки както с Москва, така и с Киев, критикува инвазията, но също така отхвърли западните санкции срещу Русия. Анкара се споразумя с Украйна да блокира търговските доставки между Крим и Турция от 2014 г. В същото време Турция играе ключова роля в дискусиите между ООН, Русия и Украйна за потенциален черноморски коридор за износ на зърно от Украйна.

 

Министерството на правосъдието на Турция отказа да коментира двете писма на Киев и се позова на неотдавнашни коментари на турското външно министерство, че е разследвало публичните твърдения на Украйна, че зърното, откраднато от Русия, е стигнало до Турция и е решило, че няма проблем.

 

Турски дипломатически източник добави, че Киев е споделил с Анкара твърденията си за предполагаемо откраднато зърно, донесено в Турция чрез руски кораби и че сътрудничеството с украински официални лица продължава.

 

Главната прокуратура на Украйна не отговори на искания за коментар. Тарас Висоцки, първият заместник на министъра на земеделието на Украйна, каза пред Ройтерс, че според Киев са били изнесени около 400 000 тона откраднато зърно. Украинският посланик в Турция Васил Боднар каза пред Ройтерс, че Украйна смята, че по-голямата част от това е отишло в Турция и Киев е изпратил доказателства за участието на 13 кораба на турските власти. В писмото от 13 юни се казва, че най-малко два от корабите са изключили системите за проследяване, които открито излъчват, преди да влязат в пристанището на Севастопол.

 

В писмото от 13 юни се казва, че най-малко два от корабите са изключили системите за проследяване, които открито излъчват, преди да влязат в пристанището на Севастопол.

Според Киев Русия е изпратила на своя съюзник Сирия пшеница, за която се твърди, че е открадната от Украйна след инвазията през февруари. Украинското посолство в Бейрут посочва пред "Ройтерс", че най-малко 150 000 тона жито, е стигнало до Сирия от февруари, предимно на руски кораби, без да уточнява откъде знае.

 

Нито пристанищните власти на Сирия, които са част от министерството на транспорта, нито сирийското министерство на информацията отговориха на искания за коментар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2878 |05.07.2022 Зеленски, ООН и Турция бистрят как да отпушат блокираното украинско зърно . 0| 2784 |01.07.2022 Турция блокира сайтовете на Дойче веле и Гласът на Америка . 0| 4199 |30.06.2022 Турция отхвърли жалбите на Русия за дарените дронове на Украйна: ”Байкар” е частна компания, не се месим . 0| 4131 |29.06.2022 Т. Йорданов: На Кирил му хрумнало във влака, стъпвайки в Киев, да кажем, че България гони всички руски дипломати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads