Реклама / Ads
35| 9245 |12.09.2020 НОВИНИ

Кирил Петков: ГЕРБ не е партия, а на 100% ЕООД на Борисов. От нас си зависи всъщност!

.
Кирил Петков
Защо искаме ОСТАВКА? Нали след изборите пак ще дойдат същите! Това напоследък е най-честия аргумент, който чувам от приятели, които не ходят на протеста. Този пост е за Вас! Ето няколко аргумента без лична емоция:
 

1) Много трудно е парламента да е в по-ниска точка от съществуващата и всяка промяна има много по-голям шанс да е за по-добро от колкото за по-лошо. ГЕРБ реално не е партия, а е вече на 100% ЕООД на Борисов. След 10 години на власт и толкова кражби и корупция единственото, което го вълнува в момента е как да не влезе в затвора при една промяна на властта – за това той е готов на всичко, независимо от цената, която всички ние може да платим за това. А цена има…

 

ДПС като корупционна организация, която търгува политическа власт за държавни поръчки, ще поиска още повече от 7те милиарда държавни поръчки в тази нестабилна позиция на Борисов – това са нашите пари, които отиват в хотел Берлин вместо в фонд за лечение на деца, детски градини, тунел под Шипка, болници, индустриални паркове, пенсии…. Допълнително харчене на безразборни пари на подкрепящи Борисов организации и групи в обществото, изпразвайки бюджета напълно - това ще е друга голяма част от цената за неговото задържане на власт.

 

Едновременно с това другите партии, които знаят, че няма да влязат в следващия парламент пък се опитват да си вземат златен парашут на излизане от самолета. Марешки подписва проект за нова конституция без дори да я чете и получава нова концесия на поредния раздаден български плаж! Псевдо патриотите очакват, че може да не влязат в следващия парламент и сега използват министерствата на екологията и отбраната като за последно. БСП е абсолютна вяла опозиция и реално нямат никаква конструктивна роля.

 

Ето защо колкото е по-бърза промяната на сегашното положение в парламента, толкова ще е по-малко цената, която ние ще платим в следващите месеци.


2) Партиите няма да са абсолютно същите в един нов парламент. Групата на псевдо патриотите и Марешки има голям шанс да не се класира заради Слави. Също част от местата на ГЕРБ ще отидат в Да България. БСП няма да увеличи местата си, нито пък ДПС. Реално правим замяна на част от ГЕРБ с Да България, и псевдо патриотите със Слави. Тази промяна е положителна, защото ще вкара нови гласове в парламента и наглостти от типа ще съберем 120 гласа за нова конституция само за да спечелим малко време ще станат по-трудни за координация.

 

Дори и да не мислите, че Слави е по-добре от Атака, и Да България са по-добре от ГЕРБ, има една икономическа теория за корупцията, която казва, че поради нуждата от тайна при корупционните сделки, колкото повече са участниците в една корупционна сделка и колкото по-често тези участници се менят, толкова по-трудно корупционната сделка се осъществява.

 

Просто колкото повече и колкото по-нови участници има, толкова е по-голям рискът поради нуждата от запазване тайната. В момента прекалено дълго време едни и същи хора са имали достъп до корупция, което ги е направило по уверени, по зависими един от друг с интерес да се запазват тайните между си, и следователно с по-малко риск от лоши последствия за тях, защото всички са в кюпа. В този смисъл всяка промяна с нови хора в парламента ще е полезна.


3) Всяко падане на правителство заради гражданска нетърпимост от грубо нарушаване на правилата и законите е положителна. Просто дисциплинира всеки управляващ да знае, че все пак гражданското общество има някаква линия на търпимост за кражби и корупция. Въпреки, че не стана много осезаема промяна след протестите на 2013, аз се радвам, че бях там, защото видях с очите си колко хора имат праг на търпимост след който излизат на улицата.

 

Ако и в 2020 протеста успее да накара правителството да си подаде оставка, това вече става повторяем прецедент – част от българката реалност, с която управляващите трябва да се съобразяват искат или не искат. Ако например хотел Алепу бъде взривен, следващи предприемачи с идея да строят на плажа, дори да са също толкова неморални, биха имали едно наум преди да инвестират отново върху плаж рискувайки инвестицията си. Ето защо използвайки това сравнение трябва да падне хотел Алепу и трябва да стигнем до оставка на правителството възможно най-скоро.


4) Отново без пристрастие, а при чист анализ на интересите: къде е по-голяма вероятността да имаме честни избори? Избори организирани от сегашното правителството, където ГЕРБ знаят, че най-вероятно ще загубят места в новия парламент, а псевдо патриотите имат огромен риск въобще да не се класират, или от временно правителство, което няма политически интерес след изборите?

 

Очевадно е, че сегашното правителство ще е готово на всичко за да запази поне част от позициите си и интересът за нечестни избори е огромен, докато при временно правителство го няма. Аз лично не искам моят глас да е подменен в пренасяне на чували от секцията до Арена Армеец. В този аргумент даже не засягам липсата на морал при управляващите, тук само изследвам интересите на страните и къде е по-малка вероятността моят глас да бъде подменен в следващите избори.


5) Идвало здравна и икономическа криза и за това ГЕРБ трябвало да остане на власт! Кои са точно незаменимите експерти на ГЕРБ и патриотите, които да спасяват България от идващите кризи? За съжаление в модерната история на България, всеки път временните правителства са по-добри от постоянните. Това идва поради простата причини, че при тях има повече истински експерти от колкото политически „наши хора“ и зависимостите са по-малко и за това по-качествени хора обикновено влизат. Същото ще бъде и сега ако дойде временно правителство.


Ето защо за мен е очевадно, че България би спечелила много от оставка сега. Рисковете от „кражби като за последно“, голяма корупционна цена на ДПС да запазят Борисов на власт в следващите месеци, Борисовата дилема да избегне риска от затвор на всяка цена (цена, която ние всички плащаме по всякакъв начин) и силния интерес от запазване на властови позиции през нечестни избори са прекалено големи и ясни причини и за да си стоим вкъщи според мен.

 

В този пост не исках даже да включвам обичайните аргументи за чекмеджетата, сараите, Гешев и стотиците примери за кражби на управляващите, и дори без тези реални и очевадни аргументи за оставка, пак цялата логика води, че не трябва да чакаме и ден повече! Трябва още повече хора да усетят, че и те имат роля в тази промяна, и че аргументи от рода „нищо не можем да направим, та нали след изборите пак ще дойдат същите“ реално не са верни.

От нас си зависи всъщност!

 

Кирил Петков, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 17066 |11.09.2020 Бенатова за евродепутат от ГЕРБ: Хекимян го пита за къщата в Барселона, той му отговаря с вметки за аутокюто . 7| 6574 |11.09.2020 Политолог: Колкото по-отчетливо пленарна зала виси на ДПС, толкова по-страшно ГЕРБ пропада . 7| 5461 |11.09.2020 Социолог: ГЕРБ губи позиции, тяхната подкрепа намалява . 29| 6031 |11.09.2020 Евродепутат от ГЕРБ призна, че България не се бори достатъчно с корупцията и исканията на протестиращите са разумни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads