Реклама / Ads
0| 3086 |28.03.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми

.
Източник: БГНЕС
„Важно е да сме заедно, да се координираме. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми”. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа, в която участват министър-председателите на България, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Кирил Петков, Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.
 

„Когато трансграничното сътрудничество е координирано, когато имаме обща стратегия, когато икономическото стравнение се обедини, може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион и да споделяме сигурност”, заяви Петков.

Той обясни и кои са обсъдените теми. Първата е била – координацията в енергетиката.

 

„Обсъдихме как може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнат да работят в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция”, заяви Петков.

 

Обсъден е бил и коридор номер 8. „Но не само съществуващият коридор номер 8, а да започва от Подгорица, Дурас, Скопие, София, Димитровград, Бургас, Варна”, каза Петков.

 

Обсъден е и коридорът от Александруполис към Бургас, Варна и Констанца.

„Всички държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но това оборудване работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да има достатъчно силна стратегия, уточни Петков. „Обсъдихме, че вместо да говорим за скъпи военни системи, по-добре да се координираме на местно ниво”, каза българският премиер.

 

Последната тема на разговорите е била изкореняването на прането на пари.

„Никоя страна не може да се справи сама, особено тук в региона. Дори със съюзника ни САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях”, каза ще Петков.

 

„Това е ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем едно ново начало”, заяви премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич. „Това ще ни даде възможност да започнем работа по наистина важното – да работим повече и да говорим по-малко. Заедно”, каза още той. И изрази възхищението си към гражданите на Румъния и България, които помогнаха да бъдат посрещнати много мигранти.

 

По думите му всички неща, обсъдени на днешната среща, ще позволят да се действа заедно. „Според мен тук на Западните Балкани сме много мъдри. Сега дойде времето всички да се съберем и да действаме заедно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите граждани. Трябва да оставим миналото зад нас и да мислим за бъдещето”, заяви Кривокапич.

 

„Черна гора е може би единствената държава в Европа, която не използва газ. Ние обаче имаме потенциал за това и разглеждаме потенциалните начини на доставки. Имаме голямо пристанище, където можем да използваме втечнен газ. Но ако не развием необходимите връзки – нашият регион ще бъде по-различен от останалата част на Европа”, каза Кривокапич.

 

„Изключително се радвам, че имах възможността да се срещна с моите колеги. Бих искал да благодаря на Кирил Петков за това, че организира тази среща, за гостоприемството. Днешното заседание е навременна възможност да задълбочим консултациите относно последиците от нахлуването на Русия в Украйна и съответно влиянието на тези действия върху сигурността на Югоизточна Европа”, заяви премиерът на Румъния Николае Чука. „Това беше обсъдено и на срещата на Върха на ЕС. Съвместните действия са ключови за успеха на управлението на конфликти. Затова решихме да бъдем твърди в стратегическата си ориентация в подкрепа на евроатлантическите ценности. Нашите държави имат сериозен опит в областта на регионалното сътрудничеството и отбраната. Това може да бъде полезно в този случай. Приканих съюзниците ни да подпомогнат общите ни действия. Няма никакво съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за сигурността ни. Трябва ни по-сериозна защита – противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост и повече търговско сътрудничество помежду ни. Украйна е в критично положение”, каза Николае Чука.

 

„Днес като съюзници изпратихме още едно силно послание за солидарност към Украйна”, каза Димитър Ковачевски, премиер на РСМ. „Тази среща помага за по-добрата комуникация на и координация между страните от Югоизточна Европа, които са членки на НАТО. Обсъдихме потенциалните заплахи и това как да ограничим хуманитарната криза в Украйна. Тази война създаде нова реалност във всички аспекти на нашия живот. Още веднъж осъдихме военната агресия на Русия и подкрепихме териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Северна Македония координира своята външна политика с ЕС, споделяме същите ценности като ЕС и държавите от НАТО”, каза Ковачевски.

 

Едно от притесненията е, че Русия спря износа на жито и пшеница, каза премиерът Кирил Петков. „Второ – украинските пристанища на Черно море не може да транспортират тяхната реколта. Притеснени сме и от недостига на торове, която се дължи на забраната за износ и от двете страни. За щастие нашия регион е благословен с възможността да отглежда такива култури. Нашата задача е да се координираме и да си помагаме, за да гарантираме, че няма да има голям недостиг”, каза Петков.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3677 |27.03.2022 Кирил Петков: Пристанищата са минирани, няма да евакуираме екипажите на корабите, блокирани в Украйна . 0| 3753 |27.03.2022 Ден 32: Зеленски съобщи за разговор с Кирил Петков, призова Европа за военно оборудване . 0| 3512 |25.03.2022 Кирил Петков: Завършихме на техническо ниво преговорите с ЕК . 0| 4519 |25.03.2022 Кирил Петков разкри какво са си казали с Джо Байдън снощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads