Реклама / Ads
23| 5329 |29.07.2019 НОВИНИ

Кирилов бетонира Гешев като единствен кандидат за главен прокурор

.
Данаил Кирилов Източник: БГНЕС
Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор. Това стана ясно след категоричния отказ на правосъдния министър Данаил Кирилов да номинира друга кандидатура в последния възможен ден от срока за номинации - 29 юли.
 

"Министърът на правосъдието няма да представи на вашето внимание кандидат за главен прокурор", заяви Кирилов на последното предваканционно заседание на Висшия съдебен съвет. Той изтъкна като основни аргументи желанието си да уважи съсловното решение на прокурорската колегия в духа на последните промени в съдебния закон от 2016, когато съветът бе разделен на две колегии, както и липсата на еднозначна обществена подкрепа за друга кандидатура за главен прокурор, съобщава Нова тв.

 

"Първи аргумент - обстоятелството, което възприехте миналия понеделник с предложението на прокурорската колегия, които общо заедно и всички номинираха кандидат. При това положение е налице проявление на принципа на магистратското самоуправление. Зачитам това предложение като съсловно предложение - на професионалистите в тази област, които са направили своя избор и са изразили своето предпочитание", мотивира отказа си правосъдният министър.

 

"Второто съображение е свързано с обстоятелството, че дори да бъде номинирана такава кандидатура, максималната подкрепа, която е логично обосновано да получи, е в рамките на 14 гласа от членовете на ВСС. Това би означавало да не се стигне до резултат в тази процедура", изтъкна министърът на правосъдието. Според него по този начин ще имаме налице "предпоставка за противопоставяне на двете колегии във ВСС, което е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска".

 

"Очаквах гражданското общество да достигне до широка подкрепа на една обща кандидатура. Смятам, че това не се случи. Същевременно не мога да приема единственото предложение, поради несъответствието му с изискванията на закона", коентира Данаил Кирилов по повод подписката за номинацията на Бойко Атанасов.

 

Правосъдният министър трябва да е обединител и да търси консенсус, а не да бъде разединител, убеден е правосъдният министър. "По тази причина смятам това решение за неиздигане на кандидатура от страна на министъра на правосъдието за правилно обосновано, по принцип, исторически и в конкретния случай", заяви още Данаил Кирилов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12799 |29.07.2019 Само във Фрог: МВР пуска свои да слухтят сред протестиращите срещу Гешев . 6| 4079 |29.07.2019 Гешев смята, че е подкрепен от цялата ”професионална общност” . 4| 4024 |29.07.2019 Изтича срокът за номиниране на главен прокурор, готви се нов протест срещу Гешев . 16| 7206 |28.07.2019 Адвокат Екимджиев: Изборът за главен прокурор е предрешен, Гешев демонстрира диктаторски и популистки нагони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads