Реклама / Ads
0| 2938 |04.04.2022 НОВИНИ

ЕС: Кланетата в Буча ще бъдат включени в списъка на зверствата, извършени на европейска земя

.
Източник: Twitter
Европейският съюз „осъжда най-строго зверствата, извършени от руските въоръжени сили в редица украински градове“. „Доказателствата за огромния брой загинали и ранени сред цивилното население, както и унищожаването на цивилната инфраструктура, показват истинското лице на бруталната агресивна война, която Русия води срещу Украйна и нейния народ. Кланетата в гр. Буча и други градове на Украйна ще бъдат включени в списъка на зверствата, извършени на европейска земя“, се казва в изявлението на ЕС.
 

ЕС подчерта, че руските власти са отговорни за тези убийства, тъй като са извършени, докато руските сили са контролирали районите и са обект на международното право за окупация.

 

Отговорните за военни престъпления и други престъпления, както и държавни служители и военни лидери, се казва в изявлението, „ще бъдат държани отговорни".

 

Европейският съюз също така заявява подкрепата си за разследването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, което се провежда от прокурора на Международния наказателен съд (МНС), както и от Комисията за разследване на Службата на Върховния комисар на ООН за Човешки права. ЕС помага на Генералната прокуратура на Украйна „в събирането и съхраняването на доказателства за военни престъпления“.

 

"Ние сме пълна солидарност с Украйна и украинския народ през тези тъмни часове за целия свят. ЕС ще продължи да стои твърдо зад Украйна и ще ускори работата по допълнителни санкции срещу Русия като въпрос спешно. Президентът Путин трябва да прекрати тази война незабавно и безусловно“, казва ЕС.

 

Междувременно ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин възложи да се проверят действията на Министерството на отбраната на Украйна по статията за „фалшификати“ за руската армия поради съобщения за кланета в Буча.

 

Според Министерството на отбраната на Руската федерация всички материали от Буча „не отговарят на действителността и имат провокативен характер“. Според прессъобщение на Следствения комитет украинската агенция е разпространила тези видеоклипове „с цел да дискредитира руски военнослужещи“.

 

„Бастрикин е разпоредил на следователите да предприемат изчерпателни мерки за разкриване на всички замесени в това лица и да дадат процесуална оценка на действията им по признака на престъпление по чл. 207.3 от Наказателния кодекс“, допълват от пресслужбата на ведомството.

 

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба призова Международния наказателен съд да изпрати мисия в Буча. „Призовавам Международния наказателен съд и международните организации да изпратят своите мисии в Буча и други освободени градове и села в района на Киев, за да съберат всички доказателства за руски военни престъпления възможно най-задълбочено в сътрудничество с украинските служители на реда, “, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6209 |01.04.2022 Няма да бъдат бити и влачени полицаите и надзирателите в палатките, но и баничка да не чакат . 0| 3093 |24.03.2022 900 съюзнически военнослужещи ще бъдат разположени в България . 0| 3014 |24.03.2022 Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняването на Гешев да бъдат приети днес . 0| 3845 |21.03.2022 Зеленски: Ултиматумите на Русия могат да бъдат приети само ако Украйна бъде унищожена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads