Реклама / Ads
0| 3209 |05.06.2022 НОВИНИ

Кличко съобщи за няколко взрива в Киев

.
Виталий Кличко
Няколко взрива избухнаха рано тази сутрин в украинската столица Киев, съобщи кметът Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс и БТА.
 

,,Няколко експлозии в столичните райони "Дарницки" и "Днепровски". Службите вече работят на място. По-късно ще има по-подробна информация'', написа Кличко в чат приложението Телеграм.

 

Очевидец заяви пред Ройтерс, че след взривовете е видял пушек в града.

Преди това в голяма част от Украйна, включително в региона на Киев, имаше вой на сирени за въздушна тревога.

 

Дървена църква на прочут православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова руска бомбардировка, съобщи днес украинският президент Володимир Зеленски, припомняйки, че предишната е убила там тази седмица четирима монаси, предаде Франс прес.

 

,,Руската артилерия днес отново удари Светогорската лавра" в Донецка област - един от главните православни манастири в Украйна'', написа президентът в Телеграм и публикува видео на манастира, обхванат от пламъци.


Той припомни, че манастирът вече е бил ударен тази седмица от руските бомбардировки, "при което са били убити четирима монаси, а още четирима са били тежко ранени".

Зеленски каза, че в манастира са приютени близо 300 цивилни, от които 60 деца, които се крият там от бомбардировките.

 

Манастирът "е бил разрушен за първи път по времето на Съветския съюз. След това е издигнат отново. И сега той е подпален от руската армия", каза украинският президент и призова ЮНЕСКО да изключи Русия заради това "варварство".

 

Руското министерство на отбраната от своя страна заяви, че подразделенията му, разположени северно от Светогорск, не водят "бойни действия" в този район и обвини украинските сили, че "са подпалили" манастира.

 

Манастирът на Светогорската Пресвета Богородица, построен в началото на 17 век, се смята за едно от трите най-свещени места в Украйна от православните вярващи. Преди войната тя привличаше ежегодно хиляди поклонници.

 

Президентът на Сенегал и ротационен председател на Африканския съюз Маки Сал заяви в Акра, че е готов да отиде в Украйна, след като в петък разговаря с руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес.


,,Да, ще отида също в Киев. Това е важно, за да се допринесе за връщането на мира", каза той пред журналисти при пристигането си за среща на върха на Икономическата общност на страните от Западна Африка. Сал не навлезе в повече подробности.


В петък той бе приет от Путин в Сочи. Там от името на африканските страни той призова руския президент да си даде сметка, че африканските страни са икономически жертви на кризата в Украйна. Двамата говориха и за блокажа на износа на зърнени култури от Украйна. След срещата Сал обясни, че е бил "успокоен" от разговора си с Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3069 |26.05.2022 Кличко: Русия все още иска да превземе Киев . 0| 2948 |23.05.2022 Кличко на присъстващите на форума в Давос: Ние ви защитаваме лично . 0| 3507 |19.05.2022 Драгомир Стойнев: Спекулация е твърдението, че КЕВР ще повиши цените с няколко десетки процента . 0| 3445 |19.05.2022 Макрон: ЕС бързо да съобщи мнението си относно искането на Молдова за еврочленство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads