Реклама / Ads
0| 4088 |01.02.2024 НОВИНИ

Ключовият закон за БНБ влиза в зала на второ четене

.
Източник: БГНЕС
Парламентът ще обсъди на второ четене Законопроекта за Българската народна банка (БНБ). Това е първа точка за днес в приетата програма на Народното събрание. Приемането му е ключово за присъединяването на България в еврозоната.
 

С гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС Народното събрание прие на първо четене закона за Българската народна банка (БНБ) на 19.01.2024 г. 

 

Вносител на законопроекта е Министерският съвет. С него се цели обезпечаване на правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.





Със законопроекта за БНБ се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, отчетени в докладите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за БНБ.

 

Не се предвиждат промени спрямо действащото законодателство по отношение на процедурата по избор на състав на Управителния съвет на БНБ. Управителят на банката ще продължи да се избира от Народното събрание. По предложение на управителя парламентът избира и подуправителите-ръководители на основните управления, а именно „Емисионно“, „Банково“ и „Банков надзор“. Другите трима членове на Управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на Управителния съвет остава шест години.

 

В законопроекта е регламентирано и управлението на резервните активи на БНБ, които не са свързани с паричната политика на евросистемата. Разписана е и възможността БНБ да управлява чужди активи - на ЕЦБ, на централни банки извън евросистемата или на международни организации, както и на държавни институции и органи, общини и други местни лица и фондове, създадени със закон.





В програмата на Народното събрание е и първото четене на изменения в Закона за защита на растенията, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за фуражите.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4293 |01.02.2024 Акад. Денков на извънредно заседание в Брюксел. Какво ще се обсъжда? . 0| 3977 |01.02.2024 Февруари идва със слънце и топло време . 21| 13995 |01.02.2024 Екзекутираха Мартин – Нотариуса, който бе закрилян от магистрати . 15| 4920 |31.01.2024 Петков се зарече за бързо префасониране на КЗК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads