Реклама / Ads
14| 3756 |16.12.2022 НОВИНИ

Кметът на Пловдив иска да махне украински бежнанци от сграда, за да я даде за частна болница

.
Здравко Димитров
Кметът на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров иска да отнеме дома, в който живеят украински бежанци, за да бъде предоствен за нуждите на частна болница. Това става ясно от пост на издателя Манол Пейков във Фейсбук. Ето за какво алармира той:
 

Приятели, това е важно.
Току-що до мен стигна новината, че докато ние с вас събираме пари за подаръци за украинските деца от "Втори дом", кметът на Пловдив Здравко Димитров официално е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 г. (сиреч – след две седмици) сградата да бъде о т н е т а от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" (която я стопанисва в момента от името и в полза на украинските бежанци) и да бъде предоставена (ведно с огромния парк около нея) за изграждането на ч а с т н а многопрофилна болница.
Бих искал да ви обърна внимание на няколко съществени детайла:


● Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, сградата (четири етажа, 5000 м2) беше н а п ъ л н о изоставена в продължение на 7 (седем) години (от 2015-а насам). На снимките по-долу можете да видите съкрушителното състояние, в което я заварихме през месец март.


● Само за три месеца и половина украинските бежанци – които й посветиха стотици часове труд – успяха, с помощта на десетки дарители, да я превърнат в много повече от просто едно годно за живот място. Освен че ремонтираха покрива и канализацията, те снабдиха помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи бяха измазани и боядисани, а дограмата – сменена с чисто нов стъклопакет. В резултат на всичко това, днес вътрешността на сградата е променена до неузнаваемост.


● В настоящия момент "Втори дом" е едно от малкото места в България (ако не и единственото!), където украинските бежанци се чувстват закриляни и приютени. В момента там живеят 148 души (52-ма от тях са деца), като всеки ден прииждат нови хора – особено след злополучното решение на българското правителство да остави украинските бежанци в цялата страна без подслон и прехрана.


● "Втори дом" не е предвиден за заселване на бежанци, а място, където те мамират временен подслон и подкрепа. Като правило хората остават там от три до шест седмици – докато се адаптират и си намерят (не без помощта на екипа на "Втори дом") работа и жилище. В резултат на всичко това Пловдив и околността са се превърнали в своеобразен оазис за бежанците от Украйна – към момента тук живеят над 6000 бежанци, от които над 2400 са деца.


Сега само с един-единствен замах кметът на Пловдив възнамерява да им отнеме всичко, придобито с толкова пот и себеотрицание – и на практика да остави на улицата 148 души в средата на зимата. Под обичайния претекст, че "градът се нуждае от инвестиции".
Предложението ще се обсъжда утре (16-и декември, петък) от 11:00 в правна комисия на Общински съвет – Пловдив.


Самото гласуване в зала е на сесията идния понеделник (19 декември), която започва в 9:00.
(Като се позамисля, надали е случаен фактът, че предложението е стигнало до комисиите съвсем буквално от днес за утре – постъпва в четвъртък, с цел да се гласува на комисии в петък и да се парафира окончателно в понеделник. Така обществеността се поставя пред свършен факт – и всякаква евентуална съпротива е пост фактум.)
Прочее, с този си пост най-сърдечно ви моля:


○ Да дадете максимална гласност на случващото се, като го споделите.
○ Да съдействате за оказване на натиск по всички възможни законови начини над Общински съвет и Кмета на Община Пловдив да се откажат (поне временно) от "инвестиционните намерения" и да проявят нужната съпричастност, като удължат престоя на украинските бежанци до края на 2023-а година – или колкото е нужно, поне до края на проклетата война.


Благодаря ви от името на всички украинци, разселени по села и паланки и търсещи поне малко топлина и смисъл в порутеното си, объркано, лишено от котва и репер ежедневие.

 

В следващ пост Пейков уточнява: Понеже доста хора изказаха съмнение доколко информацията от вчера (относно предложението на кмета "Втори дом" да бъде отнет от украинските бежанци и предоставен безвъзмездно за срок от 30 години за изграждане на частна болница) е точна – а пък кмета не си вдига телефона когато му звънят от медиите – ето ви копие на самото предложение. Разгледайте точка 2 и последващото изложение.

 

 

Тони Стойчева допълва: "Ултра скандално предложение на кмета Здравко Димитров - Зико!
Да се даде БЕЗВЪЗМЕЗДНО целият терен и сградата на бившата белодробна болница “Кудоглу” на ЧАСТНА БОЛНИЦА, за да строи и ползва без пари 30 години! Без мотиви, по “инвестиционно предложение” от декември 2022 г.
Пладнешки обир и подигравка с нас!
PS: имотът е дарение на община Пловдив от Димитър Кудоглу.
Към настоящия момент в него са настанени майки с деца, украински бежанци, които изцяло с дарения и собствен труд, ремонтираха изоставената от 10 години сграда".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3474 |16.12.2022 Шефът на белодробната болница във Варна: Хора от партия ГЕРБ искат да ни закрият . 1| 3208 |15.12.2022 Европейската прокуратура поиска имунитета на Ева Каили . 6| 3035 |15.12.2022 Зеленски поиска западни танкове от европейските лидери . 1| 3095 |15.12.2022 Марк Рюте иска нова оценка на България по Механизма за сътрудничество и проверка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads