Реклама / Ads
5| 3271 |10.05.2023 НОВИНИ

Кметът на Варна Иван Портних е разследван за престъпление по служба

.
Иван Портних
Апелативната прокуратура във Варна разследва кмета Иван Портних във връзка с Пловдивския панаир. Това съобщи във фейсбук профила си депутатът от ДБ - ПП Стела Николова. Новината е следствие на отговор на институцията до народния представител след нейно запитване. Досъдебното производство е за престъпление по служба, като деянието може да се накаже със затвор от 1 до 8 години.
 

Разследването е относно "лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави облага и при това са настъпили значителни вредни последици".


Казусът се отнася до варненските акции в Пловдивския панаир. Второто правителство на ГЕРБ подари 29% от дружеството на община Варна, за да ги замени срещу т.нар. Дупка в центъра на Варна, притежавана, както и Изложението, от Георги Гергов. След серия скандали градът трябваше да върне на държавата акциите, както направи Пловдив, който също бе получил дял. През 2017 г. варненският общински съвет гласува решение за връщането, но доста по-късно се разбра, че кметът не ги е върнал. "Още през декември 2021 г. подадох сигнал до прокуратурата, че кметът Портних не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет не е избирал представител в общото събрание на „Пловдивски панаир“ цели 5 години. От това може да настъпи вреда, тъй като няма кой да защитава интересите му в общото събрание на „Пловдивски панаир“ АД", припомни днес Николова.


Именно невърнатите акции станаха повод за скандалите от последните месеци - община Варна тръгна да ги апортира в дружеството "Пълдин туриинвест". То също е под контрола на Гергов, през него почетният руски консул държи Панаира - и след апорта ще увеличи влиянието си в Изложението до 79%. Изразяваната многократно позиция на община Варна през последните месеци е, че се надява на доходност от апорта; няма да дава на държавата или който и да е друг безплатно акциите - ако иска някой, нека ги купи.

 

"Отговорът на Портних дойде почти едновременно с фейсбук изявата на Николова. Той провеждаше планиран от по-рано брифинг по други теми, но журналистите засегнаха казуса. "Чудесно е, че има започнато разследване по случая. Така истината ще излезе наяве", каза кметът. Добави, че настоящата общинска администрация не е продавала нищо на Гергов, тоест прехвърли топката към предшествениците си, благодарение на които бизнесменът получи Дупката. "Ако за някого акциите, които Варна притежава от „Пловдивски панаир“, са толкова важни, да ги купи!", каза още Портних. Цената била 16 млн. лв., а средствата целево щели да се ползват за облагородяване на Дупката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2866 |10.05.2023 Петя Иванова: За родителите на блъснатите младежи адът тепърва предстои . 3| 2432 |09.05.2023 Иван Таков: Да мислим за бъдещето, вместо да търсим поводи за разделение . 5| 2709 |08.05.2023 Полицията за дискотеката в Пловдив: Имаше данни за хора с наркотици, откриването им става чрез разсъбличания . 9| 3359 |07.05.2023 Иван Таков: Изпълнихме обещаното - плочата на Паметника на Съветската армия е възстановена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads