Реклама / Ads
4| 5314 |06.08.2020 НОВИНИ

КНДР вдига завесата, спусната над ситуацията с COVID-19 в страната

.
Ким Чен-ун
Официална комуникация между Северна Корея и ООН вдига завесата за пандемичната обстановка в КНДР, която продължава да е под сянката на пропагандата. Този път обаче от страната излизат и първите реални цифри.
 

Хиляди хора са поставени под карантина. Извършват се доставки на храна до южните райони на КНДР, които са под блокада заради разпространението на инфекцията в страната.

 

В края на юли е била обявена най-висока степен на тревожност, след като е бил открит първият потвърден случай на инфекцията, съобщават от списание “TIME”. Жител на град Кесън близо до границата с Южна Корея е проявил симптоми на COVID-19.

 

По информация на държавната информационна агенция лидерът Ким Чен-ун е наредил целият град да бъде поставен под карантина. Възможно е диагностицираният с инфекцията мъж да е пътувал до съседната държава, преди да се прибере обратно в родния си град миналия месец.

 

Това е първият път, в който Северна Корея официално призна за първи потвърден случай на коронавирус. Спекулациите в момента са, че в страната може би вече има огнище.

 

Чуждестранни експерти също изразяват огромния си скептицизъм относно липсата на случаи на инфекцията в КНДР. Възможно е пропагандната машина да прикрива броя на заразените. Освен това, Северна Корея се намира и в изключителна близост до Китай - страната, за която се смята, че е първоизточник на инфекцията, поразира целия свят.

 

Според доклад на Световната здравна организация, с който разполагат от информационна агенция “Асошиейтед прес” Северна Корея е обявила, че под карантина са били поставени 64 от контактните на заразения мъж лица. В рамките на 40 дни карантинирани са били още 3 571 души, които са били в контакт с потенциални преносители на заразата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4840 |29.07.2020 Вдигат палатков лагер на жълтите павета пред МС. Ще стои там, докато Борисов и Гешев не паднат . 38| 27639 |10.07.2020 Иван Гешев: Повдигаме обвинения срещу министър Боил Банов. Най-сериозната мафия е политическата . 0| 6476 |01.06.2020 Идват нови бури с гръмотевици, температурите се вдигат до 22° . 2| 33653 |26.05.2020 Германия вдига забраните за пътуване към 31 държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads