Реклама / Ads
2| 5120 |02.03.2018 НОВИНИ

КНСБ и КТ „Подкрепа“ се сетиха за ЧЕЗ, щели да следят сделката отблизо

.
Няколко дни след скандала с ЧЕЗ, ръководството на КНСБ и КТ ”Подкрепа” решиха да изпратят позицията си относно сделката за продажбата дружеството. Тя не се различава от тази на управлаващите, свързана с необходимостта от законодателни промени. Ето какво се казва в съобщението:

През последните дни сме свидетели на огромно обществено и политическо напрежение около сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ -България. Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност.

 

Оставките в ключова сфера като енергетиката водят до несигурност и неяснота за бъдещето на целия отрасъл.

 

Енергийните федерации и ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ още през 2004 година изразиха ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества и обявиха, че държавата трябва да има контрол върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура, независимо от собствеността.

 

Тогава заявихме, че електрическата енергия е жизнено необходима услуга за потребителите, тя трябва да бъде достъпна за всеки и само държавата може да гарантира сигурност и устойчивост на доставките.

 

Към купувача тогава бяха поставени конкретни условия:

 

•Наличие на собствен капитал от 700 млн. евро

 

•Продажби от последната година над 7 000 гигаватчаса

 

•Висок кредитен рейтинг

 

•Пряка собственост на големи енергийни дружества

 

Двата синдиката поставиха и допълнителни изисквания, касаещи хиляди работещи в дружествата, които залегнаха в специална стратегия за приватизацията на ЕРП-тата, приети от парламента на Р.България. Тези изисквания гарантираха социален пакет за работещите в отрасъла.

 

На какво сме свидетели сега?

 

От предишните изисквания няма нито едно, предявено към купувача. Няма упълномощен държавен орган, включително и КЕВР, няма дори законодателна възможност, някой да провери предварително кандидата за собственик на енергийното дружество и да гарантира изпълнението на строги критерии, които да гарантират сигурност на доставките.

 

На дебата в парламента институциите ясно казаха, че не могат да предприемат каквото и да е действия преди приключването на сделката.

 

Безконтролна сделка за активите на ЧЕЗ, с неясен собственик и финансиране, би изложила на риск 3 млн. българи, които са потребители на услугата, не гарантира доходите, работните места и безопасните и здравословни условия на труд на работещите в дружеството. Под въпрос е цялостният контрол, ценообразуването, което има висока социална чувствителност и устойчивостта на българската икономика, развитието на индустрията и националната сигурност.

 

Затова двата най-големи синдиката призоваваме:

 

1.За спешни законодателни промени, които да гарантират предварителен, текущ и последващ контрол на държавата и нейните органи върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура; В закона за енергетиката да се запишат същите изисквания към купувачите, които са залегнали в стратегията за приватизация, гласувана от Народното събрание;

 

2.Подкрепяме намерението на правителството да придобие контролен пакет акции в ЧЕЗ България. Предлагаме подобни стъпки да бъдат направени и по отношение на другите две електроразпределителни предприятия;

 

3.Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ и енергийните им федерации, отчитайки предизвикателствата пред българската енергийна система, породени от изискванията на Парижкото споразумение, изразяват подкрепа за настоящото ръководство на Министерство на енергетиката. Министър Теменужка Петкова и нейният екип се ангажираха с конкретни действия и срокове за отстояване на дългосрочното развитие на ключови енергийни предприятия у нас. Необосновани смени в настоящия момент могат да доведат само до проваляне на срокове и ангажименти и поставяне на рискова ситуация във въгледобивни, топлоелектрически централи и мрежови дружества. Това ще породи социално напрежение с непредвидими последици; От същия екип очакваме и внасянето на енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. в най-скоро време.

 

Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще следят отблизо сделката за продажбата на акциите на ЧЕЗ България с оглед гарантирането на интересите и правата както на работещите в дружеството, така и на потребителите на електрическа енергия в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3760 |04.12.2017 КНСБ: Заплатите у нас са като пиле със зеле, за Видинско - без пиле . 0| 3904 |13.11.2017 КНСБ: В София издръжката на един човек е с 200 лева по-висока . 2| 3948 |26.10.2017 Шефът на КНСБ: Дошло е време разделно, искаме 530 лв. минимална работна заплата . 1| 3715 |26.10.2017 КНСБ на протест за по-високи доходи в публичния и частния сектор
Реклама / Ads