Реклама / Ads
1| 3610 |12.12.2023 НОВИНИ

Кога ще има детска болница?

.
Национална детска болница може да има след 4-6 години. Сроковете стават ясни от плана за изграждането на лечебното заведение, който бе представен вчера.
 

Планът бе представен от изпълнителния директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД Николай Борисов на фона на скандали между доскорошните съратници от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и Фондация “Даная”. 

 

Според разписания график до края на месец декември 2023 г. трябва да бъде предоставен анализ “Оценка на нуждите за създаване на Национална педиатрична болница в град София. До края на годината предстои да бъде сключено и споразумение с Европейската инвестиционна банка. а предоставяне на безвъзмездна техническа помощ по изготвянето на три доклада – “Структура, обхват и капацитет" на Националната педиатрична болница (НПБ), “Функционална програма (техническо задание)" и “Обхват на оборудване и обзавеждане". Заданията трябва да бъдат изпълнени в срок от 24 седмици след подписването на споразумението.

 

Паралелно с това, трябва да бъде изготвено геоложко и хидрогеоложко проучване на терена, а след приключване на процедурите по обжалване на обществената поръчка, ще стартира и събарянето на съществуващите сгради в определения терен в Горна Баня.

 

След това предстои издаването на ВИЗА за проектиране на бъдещия обект. Когато документът бъде издаден, ще се премине към обявяване на процедура по избор на проектант и авторски надзор на болничен комплекс. Заложеният срок за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца. При готов проект, той следва да получи одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което издава и разрешението за строеж. На базата на това разрешение се обявява процедура за избор на изпълнител за изграждането на НПБ.

 

Срокът за строеж на бъдещата Национална педиатрична болница е 28 месеца.

 

"Планът за изграждането на детската болница е представен. Всички експерти дават обективни срокове между 4 и 6 години за изграждането на лечебното заведение. Болница "Иван Митев" ще бъде гръбнакът, големият въпрос е как останалите педиатрични структури на София ще бъдат присъединени. Предвижда се детската болница да се финансира по няколко механизма", заяви пред Българската национална телевизия д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3785 |12.12.2023 Премиерът Денков ще отговаря на въпроси на живо във Facebook . 1| 3668 |12.12.2023 7-етажна сграда рухна в Ню Йорк. По чудо няма жертви . 0| 3556 |12.12.2023 Дипломат №1 на ЕС иска санкции срещу екстремистите в Западния бряг . 0| 3628 |12.12.2023 Хутите атакуваха танкер край Йемен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads