Реклама / Ads
0| 4224 |18.02.2020 НОВИНИ

Кога ще пуснат плочата с песента ”Преборихме корупцията, качихме се в класацията”?

.
В ежегодната класация на ”Трансперанси Интернешънъл” за нивата на корупция в света се вижда възход за страната ни. Това обаче тепърва ще започне да ни се набива в главите, като неуспорим факт. Данните за 2019 г. показват, че България сякаш се издига нагоре. Тази красива, но невярна спекулация предстои да влезе в оборота на борците с корупцията, защото те очевидно не понасят нито критика, нито факти.
 

Сравнението, което направихме с предишните години, показва, че всъщност се връщаме на позицията си от 2017 г., защото през 2018 г. сме слезли още по-надолу. Традиционно си стоим сред държавите, които са извън континента Европа.

 

Индексът за корупцията на "Тренсперънси интернешънъл" оценява държавите по скала от 0 до 100, като според нея на стотното място се нарежда най-некорумпираната страна. България не е стигала до 45 дори. Организацията изследва нивата на корупция в публичните сектори на 180 държави по цял свят. За 2019 г. най добре са Нова Зеландия и Дания, а на дъното се нареждат страни като Сомалия, Южен Судан и Сирия.

 

Анализът на "Трансперънси интернешънъл" показва как големите парични потоци в политиката всъщност са свързани с високите нива на корупция, а колкото по-долу в класацията стои една държава, толкова по-голяма е концентрация на власт сред богатите в страната, спрямо бедните, които нямат никакво влияние върху политиката. Тази пропаст между класите също се отразява на корупцията.

 

Вижте какво показват данните:

 

Снимка: Индекс на корупцията за 2019 г.

.

 

Снимка: Индекс на корупцията за 2018 г.

.

Снимка: Индексът от 2012 г. до 2017 г.


.

Съветът, който получават всички държави, е, че за да се предотвратят тези практики и да се уверят, че отделните институции вътре в държавите работят в условия на пълна прозрачност и изключително в полза на обществения интерест, правителствата трябва да въвличат гражданите във взимането на решения.

 

Екип ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7404 |16.02.2020 Румен Гечев: Ровещите в приватизацията да не пропуснат съсипването на цигарената индустрия и морския флот . 2| 4206 |14.02.2020 Костадин Паскалев: Когато има инвестиционен процес, има и комисионни . 4| 4198 |11.02.2020 Двама от групата на Божков - пуснати под домашен арест . 1| 5143 |06.02.2020 Как да разпознаем депресията, когато погледне в детските очи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads