Реклама / Ads
27| 9300 |29.11.2023 НОВИНИ

Когато фактите говорят: Защо петата руска колона у нас се умълча като риба? Руски жени срещу Путин

.
Всеки втори е на мнение, че мястото на България на геополитическата карта е като държава-членка на Европейския съюз. Това показват данни от проучването "Национални и европейски измерения на съвременната идентичност на българите". Извършено е от солиден научен екип от БАН.
 

Малко над 7% отговарят, че България е страна, ориентирана към Руската федерация. Половината анкетирани казват, че мястото на страната ни е в ЕС. Всеки четвърти е на мнение, че България е балканска страна на кръстопът между Запада и Изтока.

 

Само 7 на сто вярват, че страната ни е ориентирана към Москва? Това е истинска гилотина за проруската пропаганда, заливаща страната ни.

 

През октомври 45% от българите са заявили, че страната ни трябва да е в НАТО. Срещу 20 на сто, подкрепящи политиката на Русия.

Петата колона мълчи за тези статистически удари по фалшивата теория за големия български стремеж към Москва. Нищо подобно не съществува, както се убеждаваме от мнението на хората.

Месеци наред Кънчо Стойчев и Андрей Райчев се преселиха в телевизиите и няколко други медии, за да повтарят колко много българи били против военната помощ за Украйна и вярвали на Русия. Рефренът бе подет от ято папагали на копейкова издръжка. Ерихонските им търби се оказаха вятър и мъгла, както обикновено.

 

Сега обаче мълчат. А още през януари 2023 г. допитване на Евробарометър показа, че 62 на сто от анкетираните българи смятат, че трябва да сме в ЕС. 54 на сто от запитаните у нас смятат, че членството в ЕС е важно за тях, а 60 на сто – че сме спечелили от него. За 53 на сто от анкетираните ни сънародници голямото предимство от ЕС са възможности за образование и работа.

Разбира се, когато се прекалява – а това се случва често, трябва да признаем – клишета от сорта на „евро-атлантическа ориентация“, „евро-атлантически ценности“ предизвикват досада. Но в ситуация на канонада от руска пропаганда, е редно да се съпоставят реалните данни от мнението и настроението на българите.

 

Дори железобетонни прокремълски конструкции като Корнелия Нинова, лидер на БСП и Ваня Григорова, новата звезда в лявото (патриотично) пространство, признават, че синовете им учат, на едната в САЩ, а на другата в Италия. Не в Челябинск или Перм, а в държави от т.нар. „загниващ Запад“. Изтъркана вече тема, но смислени отговори така и не сме чули досега. Което прави проруската им позиция нелепа.

 

Някои от големите медии в България, както и дежурните коментиращи папагали пропуснаха информацията за протестите на руски майки и съпруги срещу войната в Украйна. Близките на военнослужещите отправиха тежки критики към президента Владимир Путин и го обвиниха, че укрива информация за ситуацията на фронта и за броя на жертвите, за да може догодина да бъде преизбран на поста. Разгневените жени призоваха Путин да върне мъжете им у дома. „Не искаме повече да загиват за нечии интереси, които не са наши интереси, нито на руското общество“, заявяват гневните рускини.

 

"Ще прекратим протеста си, само след като съпрузите ни се приберат вкъщи завинаги, а не в отпуск или ротация“, се казва в отвореното писмо, разпространено в "Телеграм" от движението на недоволните жени "Път към дома".

 

Кремъл веднага забрани женските протести. Активистки и организатори са привикани в полицията и прокуратурата, където били предупредени, че срещу тях ще започнат съдебни преследвания, ако не се откажат. Срещу жените са изпратени ударни отряди за потушаване на бунта. Защото режимът в Кремъл е демократичен, нали?

 

За тези събития коментари у нас почти няма. Някои медии не благоволиха дори да съобщят за въпросните събития.

 

Когато фактите говорят дори петоколонниците мълчат. А излязат ли руските жени: майки, съпруги и приятелки на воюващите и загиващи всеки ден в полетата на Украйна военнослужещи, значи дните на кървавия режим са преброени.

 

Красимира Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4689 |29.11.2023 Пеевски с писмо до акад. Денков: Онлайн премиер, композирал влак . 6| 3186 |29.11.2023 Премиерът Денков след фалстарта с парите за НЗОК: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни /видео/ . 4| 2898 |29.11.2023 Терзиев назначи временен шеф на столичното предприятие за отпадъци . 17| 3930 |29.11.2023 Георги Ганев: Конституцията не предвижда президентът да има право на мнение за бюджета на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads