Реклама / Ads
12| 5407 |26.11.2010 НОВИНИ

Когато СРС-тата говорят и Б. Велчев не мълчи

.
Борис Велчив
Прокуратурата работи по доклада, изпратен от премиера Борисов, за нарушения при проектите за АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", но все още няма конкретни обвинения срещу конкретни лица заради огромния обем на проверяваните материали. Това стана ясно от изказване на главния прокурор Борис Велчев, направено по време на посещението му в Смолян.
 

"Действително премиерът изпрати този сигнал, по него беше образувана проверка, по която беше образувано досъдебно производство и се извършва разследване“, каза главният прокурор.

Той подчерта, че става дума за проекти на стойност "стотици милиони, а може би милиарди", трябва да бъде проверена огромна по обем информация и да се назначат много експертизи. А тези неща не свършват за няколко месеца", обясни Велчев.

Темата около прокурорските проверки по проекта АЕЦ "Белене" придоби нова светлина, след като "изскочи" от СРС-тата по делото срещу Николай Цонев. Един от подсъдимите с бившия военен министър – Тенчо Попов, казва, че лично той е дал доклада на премиера, който го е осветлил 6 месеца по-късно.

Велчев коментира, че предвидените в закона наказания за престъпленията по служба не са достатъчно ефективни, защото са писани отдавна и е необходима нова законодателна уредба.

"При сегашните условия и престъпност, която е много по-рафинирана и усложнена от престъпността през 1968 г., когато е писан кодексът, наказанията не са ефективни", каза главният прокурор.

Велчев обаче изтъкна, че остарелият закон не бива да е оправдание, защото и действащата нормативна уредба дава възможности да се работи.

Той припомни, че се работи по създаването на изцяло нов наказателен кодекс.

"Това е амбициозна задача, защото такива закони не се пишат лесно. Надявам се в близките 1-2 години да има един добре завършен проект", допълни главният прокурор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4686 |04.11.2010 Пенсиите ще скачат, когато намалим дефицита . 9| 5727 |20.10.2010 Д. Гяуров: Яхтите, на които се снима Доган, говорят за обвързаност . 0| 5044 |05.10.2010 Психопат изрови майка си от гроба, за да си поговорят . 8| 4791 |04.08.2010 М. Дикме: Доган ще бъде сменен, само когато той реши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads