Реклама / Ads
0| 3089 |29.11.2023 НОВИНИ

Кой ще има право на помощи? МС определи критериите за енергийна бедност

.
 

Кой се счита за уязвим клиент?

 

Уязвим клиент за снабдяване с електрическа енергия  е битов клиент, който купува електрическа енергия за битовите нужди на домакинство, на което той е член, и той и/или друг член на домакинството е в критична зависимост от електрическо оборудване, поради наличието на поне едно от следните обстоятелства:

 

-лице над 65 години, живеещо само или с други лица над 65 години, с разполагаем доход по чл. 5, ал. 1 след намаляване с разхода за енергия по-малък или равен на официално обявената линия на бедност;

 

-лице с установени 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с разполагаем доход по чл. 5, ал. 1 след намаляване с разхода за енергия по-малък или равен на официално обявената линия на бедност; 

 

-лица, които имат нужда от помощни средства за независим живот и/или медицински изделия за поддържане на живота, чието функциониране зависи от източник на електрическа енергия;

 

-лица, които получават месечни социални помощи и/или целева помощ за отопление по Закона за социално подпомагане за предходния отоплителен сезон.

 

Разполагаем доход, средномесечен доход

 

Разполагаем доход на лице след намаляване с разхода за енергия се получава като от сумата на разполагаемия доход на членовете на домакинството се извади типовият разход за енергия на домакинството, и полученият доход се раздели на броя членове на домакинство, разделен на 12.

Разполагаемият средномесечен доход се сравнява с официално обявената линия на бедност за целите на определяне на статут на домакинство в положение на енергийна бедност.

 

За средномесечен доход на член на домакинството се вземат предвид разполагаемите средства, намалени с разхода му за определеното спрямо енергийните характеристики на жилището типово потребление на енергия. Наредбата определя пет типа.

 

Целият документ може да видите тук.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2552 |29.11.2023 Кулеба: ЕС е доставил досега около 300 хиляди от обещаните на Украйна един милион снаряда . 0| 2478 |29.11.2023 Министър Радев: В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването . 10| 3046 |29.11.2023 През 2024 г. почти 40% от руския бюджет отива за армията, няма за нови пътища и фабрики . 9| 9157 |29.11.2023 Руски журналист пред DW: Режимът на Путин може да рухне като тези на Франко, Салазар и "черните полковници"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads