Реклама / Ads
0| 3505 |17.01.2024 НОВИНИ

Кой ще получи помощ за транспорт?

.
До 300 лв помощи
Правителството одобри Програма за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. С нейното изпълнение се очаква около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи да получат еднократна компенсация в размер до 300 лв.
 

Средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 01.12.2023 г. до 29.02.2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, обясняват от Министерството на труда и социалната политика. Не е необходимо правоимащите семейства да подават заявления за получаването на компенсацията.

 

Семейните помощи за деца се отпускат с подоходен критерий. Това гарантира, че с програмата на правителството ще бъдат подпомогнати домакинства, които изпитват затруднения да покрият нарасналите си разходи за транспорт. Ще се подпомагат семейства със среден месечен доход на човек под минималната заплата за страната за 2024 г., което ги поставя в риск от бедност и социално изключване.

 

 

Програмата е разработена от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията в изпълнение на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт. В него е регламентирано, че събраните във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ месечни вноски върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход от Русия, ще се разходват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт по ред и условия, определени с постановление на Министерския съвет.

Целта на програмата е да допълни пакета от подкрепящи мерки на правителството, насочени към семействата с деца в България. Еднократната компенсация ще бъде изплатена по касов или по банков път до 30.06.2024 г. в зависимост от начина, по който семействата получават месечните помощи за отглеждане на дете.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3652 |17.01.2024 Следи от "Газпром" и "Вагнер": Как дъщерята на Путин печели стотици милиони рубли? . 0| 3561 |17.01.2024 Българин застреля бившата си приятелка, след което се самоуби пред очите на клиенти в супермаркет в Германия . 5| 3571 |17.01.2024 Проф. Румен Кънчев за реалистичните и крайни позиции на Русия и Украйна за войната . 1| 3563 |17.01.2024 Адв. Андрей Янкулов: Полицаите трябва да се обучават на по-адекватно поведение с гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads