Реклама / Ads
1| 9057 |16.01.2018 ЪNDERGROUND

КОЙ сложи ръка върху общините със сделката за ”Общинска банка”

.
Скандалът около приватизацията на ”Общинска банка” АД тепърва ще се разраства, както заради рекордно бързата продажба на дружеството с благословията на БНБ, така и заради слуховете за истинския купувач на банката.
 

Според официалната информация новият собственик на банката е ихтенщайнският фонд Novito Opportunities, като продажбата е осъществена миналия петък в края на работния ден. Договорът е за 67.64% от капитала на банката срещу 46 млн. лв. Исканата минимална цена от продавачите беше 45.65 млн. лв.

 

От информацията на БНБ стана ясно, че парите за покупката на банката са дадени от компанията "Инса ойл", която срещу своите 46 млн. лв. е получило дялове без право на глас в Novito. Делът на търговеца на горива е "без право на глас", като така за реално контролиращ новия акционер в Общинска банка е посочено лихтенщайнското управляващо дружество CAIAC Fund Management и неговите собственици.

Собственици на "Инса ойл" са пряко Георги Самуилов, по-известен като Жоро Инса и дружество на съпругата му.

 

Тук обаче става интересно, тъй като според запознати, истинският купувач на "Общинска банка" АД е символът на модела КОЙ, макар това трудно може да бъде доказано заради офшорните специфики. Мотивите на корпулентния бизнесмен пък били не толкова финансови, колкото възможността за упражняване на власт върху ключови региони. През последните години "Общинска банка" АД е предпочитан партньор за финансиране на много български общини, най-вече заради добрите кредитни условия, които им предоставя. Сред тези общини са такива като Велико Търново, Казанлък, Враца, Плевен и други.

 

Освен общините, от шанса да се финансират от "Общинска банка" АД се възползват и много държавни предприятия, сред които Национална компания "Железопътна инфраструктура", Водоснабдяване и канализация ЕООД - Стара Загора, дори болницата в Свищов.

 

Като кредитор на ключови общини и държавни предприятия, моделът КОЙ ще може да упражнява още по-голям натиск върху изпълнителната власт, смятат запознати. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 17416 |05.10.2017 Документите за „сделката“ с „Дунарит“ – манипулация или фалшификация? . 9| 19881 |22.04.2017 С. Дончев: Първанов чрез Путин се опита да сложи свой човек в борда на ”Овъргаз” . 21| 24157 |06.01.2015 Двама от ДПС и РБ сложиха ръка върху легловата база на командированите полицаи . 31| 10232 |13.08.2013 Зелени мафиоти се показват от сделката за фонд "Доверие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads