Реклама / Ads
7| 3878 |03.04.2023 НОВИНИ

Коя е Дария Трепова, обвинена от Кремъл за взрива в Санкт Петербург?

.
Задържането на Даря Трепова за убийството на руския провоенен блогър Владлен Татарски повдигна въпроси около миналото и политическите възгледи на 26-годишната жена.
 

Руските медии съобщават, че тя е връчила на Татарски статуетка, за която се смята, че съдържа експлозивите, които са го убиха и раниха над 30 души в кафене в Санкт Петербург. Във видео, публикувано днес от руското вътрешно министерство, Трепова прави пълни самопризнания. Показанията й обаче най-вероятно са получени под натиск и тя не казва дали е знаела за експлозива.


Руските официални лица твърдят, че става дума за терористичен акт. Според тях той е бил планиран и организиран от територията на Украйна. Заподозряната пък е поддръжник на Фондацията за борба с корупцията (ФБК), ръководената от руския опозиционен лидер Алексей Навални организация. 


Близките и семейството й обаче твърдят, че тя е била задържана на антивоенен протест в Русия в началото на войната, а възгледите й не са радикални и Трепова не е способна да убива. Съпругът й Дмитрий Рилов предполага, че тя може да е била измамена.


Какво се знае за Даря Трепова? 


Според разкази на нейни близки пред BBC младата жена е възпитаник на училище в рад Пушкин край Санкт Петербург. По онова време Трепова все още не е имала никакви политически възгледи. Други източници казват, че по-късно тя се е записала в държавния университет в Санкт Петербург, въпреки че не е ясно в какъв факултет. Не е ясно и дали е завършила обучението си. 


Според друг приятел, тя е работила дълго време в магазин за винтидж дрехи в града, но преди месец е напуснала работата си, за да се премести в Москва.


Не е ясно от колко време е семейна. В интервю за телеграм канала "Агентство" приятели твърдят, че бракът им е "шега" и те са просто приятели. 


Говори се, че Рилов е член на малка маргинална опозиционна група, наречена Либертарианската партия, която участва в демонстрациите срещу войната. Самата Трепова и съпругът й бяха задържани в началото на руската инвазия и вълненията в Русия. Според някои доклади самият Рилов е издирван за убийство. 


Руските следователи не са изключили възможността Трепова да не е знаела какво има в статуетката, дадена на военния блогър, загинал в кафенето. Освен това руски медии посочват, че самата тя е водила кореспонденция с Татарски и е присъствала на предишни събития, в които той е участвал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3203 |19.03.2023 Православната църква чества Свети мъченици Хрисант и Дария . 1| 3020 |06.03.2023 Разбиха хакерска група в Германия, обвинена в ”цифрово изнудване” и ”компютърен саботаж” за Русия . 0| 3033 |16.01.2023 В сряда ЕП ще избере нов зам.-председател на мястото на обвинената в корупция Ева Кайли . 4| 3259 |12.10.2022 Надежда Нейнски: Русия иска да всее страх, че България може да бъде обвинена в тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads