Реклама / Ads
8| 3796 |07.11.2023 НОВИНИ

Kомисар Антон Златанов: Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички други служби на Европа

.
Източник: БГНЕС
Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички гранични служби на Европа и е напълно готова да работи за влизането ни в Шенген. Това мнение изрази главен комисар Антон Златанов, директор на „Гранична полиция“, по време на конференция на тема "Разширение на Шенген: Ключовата Роля на България в Областта на Граничната Сигурност".
 

„Гранична полиция е най-голямата структура на МВР в България. Работи на принципа, че всяка гранична зона със съседна държава се управлява от отделна дирекция. Така имаме тясно сътрудничество с различните държави. В структурата на „Гранична полиция“ има отряд за въздушна наблюдение, който чрез хеликоптери осъществява наблюдението на държавната ни граница и подпомага дейността на противодействието на трафика и контрабандата. Имаме най-модерните и съвременни технически средства, използвани и от всички гранични служби в Европа. Имаме сключени спогодби със Сърбия, Северна Македония и Румъния. Имаме и съвместни патрули с Гърция, Сърбия и Румъния“, заяви той.

 

„Вътрешните ни граници – тези с Гърция и Румъния, са доста натоварени вътрешни граници за рамките на ЕС. По всички регламенти сме задължени да извършваме граничен контрол. Това затруднява редица български, румънски и гръцки семейства, особено в летните периоди, когато има засилен поток на туристи“, каза още Златанов.

 

По думите му, когато е приел да започне работа на тази позиция, се е уверил защо се чака с часове на граничните пунктове. „С колегите от Румъния работим на една линия, но все пак такива проверки съществуват. Според нас, като полицаи и гранични полицаи, а и от контактите ни с граничните служби на другите държави, в чисто професионален аспект недоумяваме защо продължава да се налага този двоен стандарт.“

 

„Ако ни приемат в Шенгенското пространство, огромен ресурс, който в момента осъществява граничен контрол на вътрешните граници, ще се пренасочи към външните граници, които са и външни граници на ЕС. Българо-турската граница е най-натоварената сухоземна граница на Европа. Целият поток на тежкотоварни автомобили след започване на войната в Украйна в момента преминава през нашите КПП“, категоричен бе той.

 

Той обясни, че на сухоземната ни граница тази година бе рекордна откъм мигрантски натиск. През последните 2 месеца той е бил с 50% по-голям от миналогодишния, а миналогодишният – по-високо от предходните години. В момента от двете страни на българо-турската граница се провежда аналогична операция на службите за сигурност, България и Турция са в ежедневен и еженощен контакт относно трафикантите и незаконните преминавания на границата.

 

„През лятото имаше много денонощия, в които граничните ни служби предотвратяваха по 1500 опита на денонощие. Ако те не бяха предотвратени, всички тези мигранти щяха да са достигнали сърцето на Европа. Това е свързано с изключително огромен ресурс. В помощ при нас са изпратени още много служители и и техника на МВР и на българската армия. Повишихме с около 30% присъствието на наши патрули по граничния път. Започнахме да задържаме много повече от тези мигранти, съответно в последната половин година до изхода на България с република Турция успяваха да достигат все по-малко мигранти, което автоматично говори за по-добрата ни работа на първа линия“, допълни още Златанов.

 

„От австрийските колеги видяхме, че тази година са намалели мигрантите в Австрия без никаква регистрация на половина, което е безспорен успех. Държа да подчертая, че с колегите ни от Австрия на професионално ниво имаме пълно разбирателство и признание, че работим изключително добре, адекватно, подобряваме дейността си и нямаме никакви претенции към нас. Това можем да го докажем, като постоянно каним партньорски проверки от която и да е европейска институция по всяко време и сме нетърпеливи да ги посрещнем, за да докажем нашата готовност“, похвали се още той.

 

„Искаме да получим „да“ от всички държави, които ни казват „не“, защото не виждаме аргументи да отказват нашето присъствие в Шенген. Стремим се да бъдем пълноправна част от европейското семейство. Когато няма аргументи за това „не“, започваме да се чудим какъв е смисълът от упражняването на двойни стандарти. Колкото по-бързо влезем в Шенген, толкова по-бързо можем да освободим ресурса, който в момента се губи на вътрешните граници. Можем да пренасочим достатъчно сили и средства, за да охраняваме външната граница на Европа и ЕС“, категоричен бе той.

 

Той подчерта, че точно преди година на днешния ден колегата му Петър Бъчваров загина на граничната линия от куршум, изстрелян от съседна държава. „Не всеки ден загива граничен полицай в Европа и Българи, но в такива условия работим, в такива условия чуваме от хубави кабинети, че се справяме отлично, но накрая чуваме нелогичен отговор към приемането. Аз не разбирам от политика, вероятно това е позволено в политиката, в моята работа обаче не е. Не го разбирам аз, не го разбират и моите колеги.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3809 |07.11.2023 11% увеличение на пенсиите през 2024 г., прогнозата е да приемем еврото от 2025 г. . 2| 3779 |07.11.2023 Сарафов от Брюксел: Надявам се хората, които налагат вето на България за Шенген, да ни чуят . 2| 3735 |07.11.2023 Министър Хинков: Здравната ни система е фрагментирана, това обяснява нейната неефективност . 45| 13277 |07.11.2023 Евгений Кънев: За малко кръгът "Пловдив" щеше да има и президент, и кмет на София. С еднакво мнение чий е Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads