Реклама / Ads
1| 2276 |21.08.2024 НОВИНИ

Комисия Фон дер Лайен 2: Имената, които знаем досега. България още няма кандидат

.
Урсула фон дер Лайен
Известни са имената на 19 кандидати за следващия състав на Европейската комисия - остава да се попълнят осем празноти.
 

Крайният срок за предлагане на имена за следващия състав на Европейската комисия е краят на август.

 

Тъй като тази дата наближава бързо и Урсула фон дер Лайен се е завърнала от лятната си почивка в Германия, ето кои са досегашните кандидати (не забравяйте, че всички те, с изключение на самата фон дер Лайен, трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент). Към момента на изготвяне на доклада осем държави не бяха направили официален избор, пише Politico.





Австрия - Магнус Брунер

 

Настояща позиция: Министър на финансите на Австрия

 

Министър на финансите във Виена от декември 2021 г. и от същото политическо семейство като фон дер Лайен, е „отличен тенисист“, заяви Райнхолд Лопатка, ръководител на австрийската делегация на Европейската народна партия в Европейския парламент.

 

Белгия - неизвестен

 

България - незивестен

 

Хърватия - Дубравка Шуица

 

Настояща позиция: Европейски комисар по въпросите на демокрацията и демографията

 

Шуица, която е от дясноцентристкото семейство на Европейската народна партия, определи себе си като „дълбоко поласкана“ и „благодарна“ на хърватското правителство, ръководено от министър-председателя Андрей Пленкович, за номинацията.

 

Шуица, бивш евродепутат, кмет на Дубровник и учител по немски език, заема ресора „Демокрация и демография“ от 2019 г.

 

Тя става едва втората жена член на отиващия си 27-членен Колегиум на комисарите, след председателя Урсула фон дер Лайен, която е готова да се завърне. Хърватката ще трябва да премине през изслушване в Европейския парламент, за да получи втори мандат.





Кипър Костас Кадис

 

Настояща позиция: Бивш министър на здравеопазването, образованието и културата, както и на земеделието и околната среда на Кипър

 

Кадис е биолог, занимава се с биоразнообразие и устойчиво развитие и в момента е изпълняващ длъжността декан на Факултета по здравни науки към Университета Фредерик в Кипър.

 

Президентът на Кипър Никос Христодулидис информира председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за решението си миналата седмица. Според говорителя на Комисията страните членки на ЕС трябва да направят своя избор на комисар до 30 август.

 

Чешка република - Йозеф Сикела

 

Настояща позиция: Министър на промишлеността и търговията на Чехия

 

Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, който изигра ключова роля в координирането на европейския отговор на рязкото покачване на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна, сега иска да заеме най-високия пост в ЕС в областта на енергетиката, твърди запознат с въпроса.





Сикела, който е центрист или десноцентрист, теоретично би могъл да отговори на сложните критерии за следващия комисар по енергетиката на ЕС, който ще трябва да продаде бързото ускоряване на производството на енергия от възобновяеми източници, като същевременно успокои нарастващата тревога, свързана с енергийната сигурност и зелените политики на блока.

 

Дания - неизвестен

 

Естония - Кая Калас

 

Настояща позиция: През юли се оттегли от поста министър-председател на Естония, след като беше избрана от лидерите на ЕС за следващ ръководител на външната политика на блока

 

Оставката на Калас проправи пътя за започване на преговори за съставяне на ново правителство, като президентът Алар Карис обяви, че ще започне разговори с представители на всички парламентарно представени партии.

 

В края на юни лидерите на ЕС избраха Калас за най-високия пост във външнополитическата служба на блока, заедно с Антонио Коста за ръководител на Европейския съвет и Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. След срещата на лидерите Калас заяви за триото: „Ние сме страхотен екип.“

 

Финландия - Хена Вирккунен

 

Настояща позиция: Член на Европейския парламент

 

Финландски евродепутат от Европейската народна партия и бивш министър, който се е занимавал с индустриални досиета. Популярна в своята партия, тя е спрягана за следващия европейски комисар на Финландия.

 

Франция - Тиери Бретон

 

Настояща позиция: Европейски комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите





В писмо до Урсула фон дер Лайен от 25 юли френският президент Еманюел Макрон официално номинира Тиери Бретон за втори мандат като европейски комисар на Франция.

 

Документът включва автобиографията на Бретон, в която се споменава опитът му като ръководител на France Télécom (наследеният в страната телекомуникационен оператор, който по-късно се превърна в Orange) и в тежката ИТ компания Atos.

 

Твърди се, че Бретон, който в момента е комисар по въпросите на вътрешния пазар, се интересува от икономически суперресор. Благодарение на постиженията му в отбранителната индустрия в рамките на настоящата му длъжност, той би могъл да получи и новата роля на комисар по отбраната.

 

Германия - Урсула фон дер Лайен

 

Настояща позиция: Председател на Европейската комисия

 

След като крайната десница разтърси политическата върхушка на изборите в целия континент, същите тези наранени лидери на основните партии се окопитиха и отправиха звучен отпор, като назначиха отново своя ветеран центрист на най-могъщия пост в Европейския съюз.

 

Урсула фон дер Лайен, 65-годишна бивша германска министърка на отбраната, беше възнаградена за управлението на ЕС през бурния период на пандемии и войни с още един петгодишен мандат начело на изпълнителната власт на блока - Европейската комисия.

 

Гърция - Апостолос Цицикостас

 

Настояща позиция: Управител на Централна Македония

 

Гърция иска Апостолос Цицикостас, управител на Централна Македония, за свой следващ еврокомисар.

 

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис вече е информирал председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за номинацията.

 

Това означава, че настоящият гръцки комисар Маргаритис Схинас няма да остане в Брюксел.

 

Унгария Оливер Вархели

 

Настояща позиция: Европейски комисар по въпросите на съседството и разширяването





Виктор Орбан със сигурност е подразнил Урсула фон дер Лайен с избора си за следващия състав на Европейската комисия. Унгарският министър-председател обяви, че иска Оливер Вархели да се върне в Брюксел.

 

Изборът ще се разглежда като спорен в Брюксел. От 2019 г. насам Вархели изпълняваше длъжността комисар по въпросите на съседството и разширяването, като понякога се сблъскваше с критики от страна на служителите на Брюксел относно работата му с ресора и подхода му към страните кандидатки, в които има проблеми с върховенството на закона и демокрацията.

 

Председателят на Комисията Фон дер Лайен поиска от националните правителства в целия блок да представят двама кандидати за Комисията - мъж и жена, освен ако не номинират отново комисар. Подкрепата на Вархели за още един мандат означава, че Орбан не е длъжен да предложи кандидат-жена и той не го направи.

 

Малко вероятно е Вархели да остане на сегашната си длъжност, която ще бъде ключова през следващите пет години, тъй като Украйна, Молдова и други страни се подготвят да се присъединят към блока. Правителствата на ЕС нямат особено желание унгарецът да запази важния пост, а и е много вероятно Вархелай да бъде подложен на тежък разпит по време на изслушването му пред Европейския парламент.

 

Ирландия - Майкъл Макграт

 

Настояща позиция: Министър на финансите на Ирландия

 

Ирландия даде да се разбере, че 47-годишният бивш министър на финансите Майкъл Макграт иска да получи и икономически ресор. Трудното е, че Ирландия държеше ресора на финансовите услуги в отиващата си Комисия, което прави повторението трудно постижимо.

 

В Ирландия Макграт създаде фонд за суверенитет, захранван от корпоративни данъци, за да се справи с настоящите и бъдещите предизвикателства на демографския и екологичния преход.

 

Ако той търси съмишленик с Фон дер Лайен, може би ще успеят да се свържат покрай факта, че и двамата имат по седем деца.





Италия - неизвестен

 

Латвия - Валдис Домбровскис

 

Настояща позиция: Изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на икономиката, която работи за хората/Европейски комисар по въпросите на търговията

 

Латвийското правителство официално номинира настоящия изпълнителен вицепрезидент и комисар по търговията Валдис Домбровскис за трети мандат в Брюксел.

 

Уважаван както в Брюксел, така и в Рига, Домбровскис е известен като съобразителен оператор с дълбоки икономически познания. Говори се, че той не се интересува от завръщането си на влиятелния търговски ресор. Бившият латвийски министър-председател може би се стреми към позиция относно начина на финансиране на бюджета на Украйна, нуждите на отбраната и възстановяването.

 

Може би не е изненада, че той участва в провеждащата се Берлин конференция за възстановяване на Украйна. Това също така го поставя потенциално на върха на правните и икономическите главоболия по въпроса как да се използват неочакваните печалби от замразените руски активи за финансиране на усилията за възстановяване на щетите, нанесени от агресивната война на президента Владимир Путин.

 

Литва - неизвестен

 

Люксембург - неизвестен

 

Малта - Глен Микалеф

 

Настояща позиция: През юни се оттегли от поста началник на кабинета на министър-председателя на Малта Роберт Абела





Малтийският кандидат за член на Европейската комисия Глен Микалеф повдига вежди. Той е само на 34 години, но се е издигнал в държавната администрация на Малта, работейки като началник на кабинета на министър-председателя Роберт Абела, и има опит в Брюксел, тъй като е ръководил отдела за координация на Малта с ЕС.

 

Но никога не е заемал политически пост, въпреки дългогодишния обичай столиците да изпращат бивши министри в Брюксел. Кандидатурата на Микалеф противоречи и на желанието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да получи мъж и жена кандидати от столиците и да има опитни политици в новия си Колегиум на комисарите.

 

Нидерландия - Вопке Хукстра

 

Настояща позиция: Европейски комисар по въпросите на климата

 

Нидерландия иска Вопке Хукстра да се върне в Европейската комисия, съобщи холандският министър-председател Дик Шуф.


Хукстра официално се присъедини към Комисията през октомври, като пое ресора „Климат“ и замени Франс Тимерманс, когато той се оттегли, за да води кампанията на холандската лявоцентристка партия в националните избори.

 

Малко вероятно е Хукстра да запази същия ресор през следващите пет години. Вместо това Нидерландия се надява той да получи финансов или икономически ресор, съобщават нидерландски медии.

 

Номинацията е изненадваща, тъй като партията на Хукстра - Християндемократите - не е част от управляващата коалиция.

 

Полша - Пьотр Серафин

 

Настояща позиция: Посланик на Полша в ЕС

 

Пьотр Серафин, високопоставен полски дипломат и близък довереник на министър-председателя Доналд Туск, ще бъде кандидатурата на Варшава за следващ европейски комисар.

 

Полската обществена телевизия TVP предположи, че Серафин се интересува от бюджетния ресор.





Серафин е добре позната фигура в Брюксел, където в момента е действащ постоянен представител на Полша в Европейския съюз - длъжност, която заема от декември 2023 г.

 

Португалия - неизвестен

 

Румъния - неизвестен

 

Словакия - Марош Шефчович

 

Настояща позиция: Изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на Европейската зелена сделка/заместник-председател на Комисията по междуинституционалните отношения

 

През последните 15 години Брюксел се е променил много, но има една константа - Марош Шефчович.

 

Словашкият политик се присъедини към Европейската комисия през октомври 2009 г., когато беше назначен на мястото на Ян Фигел като комисар по образованието под ръководството на Жозе Мануел Дурау Барозу (Фигел се беше върнал към вътрешната политика).

 

Само четири месеца по-късно, след като Барозу си осигури втори мандат като председател на Комисията, Шефчович стана заместник-председател, отговарящ за междуинституционалните отношения - същия ресор, който заема и днес.

 

Досега Шефчович е работил при трима председатели на Комисията (Барозу, Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер Лайен). Освен това ЕС преживя две големи финансови кризи, Brexit, пандемия и началото на война на границата си. И все пак Шефчович издържа: Сигурен чифт ръце, който от време на време се командирова, за да се грижи за ресори, които се нуждаят от компетентен, временен пазач.

 

Той беше призован да наблюдава отговора на ЕС на извънредни предизвикателства като Brexit и беше привлечен да помага по въпроси, свързани с енергетиката, здравеопазването и политиката за защита на потребителите. Неотдавна той бе поставен да отговаря за Европейската зелена сделка - една от водещите инициативи на отиващата си Комисия - след решението на Франс Тимерманс да се кандидатира на изборите в Нидерландия миналата година.

 

Словения - Томаж Весел

 

Настояща позиция: Адвокат, бивш председател на Сметната палата на Словения

 

Либералното правителство на Словения даде ясно да се разбере, че иска да получи ресор, свързан с икономиката, финансите и конкурентоспособността. Номинираният от него 56-годишен Томаж Весел е бивш председател на Сметната палата на страната, експерт в областта на обществените поръчки и управлението на бюджета.





Той беше председател на независимия одит на ФИФА, управляващия орган на футбола, когато президентът на ФИФА Джани Инфантино беше обвинен в корупция.

 

Той беше „човекът, който дойде след това, за да поправи бъркотията“, заяви близък до словенското правителство, който, както и други цитирани в този материал, получи анонимност поради задкулисния характер на дискусията. Все пак Весел си навлече критики, защото не напусна работата си на висш държавен служител в Словения.

 

Освен това той е имал сложни отношения с бившето дясноцентристко правителство на Янез Янша, защото е „говорил открито“, когато то е „правело много, много опити да подкопае конституционния ред“, казва човекът - а също и по време на първите фази на пандемията, когато държавите са се опитвали да бъдат бързи в снабдяването с вентилатори и маски.

 

Весел познава счетоводните правила, а освен това има и зелени пръсти - и градина с над 200 изброени растения, и дори малко футболно игрище.

 

Испания - Тереса Рибера

 

Настояща позиция: Заместник министър-председател на Испания и министър на екологичния преход

 

На пръв поглед водещият кандидат на Европейския съюз за ръководител на екологичната политика през следващите пет години има всичко: десетилетия опит, безкрайни контакти с високопоставени личности и блестяща репутация.

 

Има само един проблем: Тереса Рибера е отявлен ядрен скептик.

 

Бившият преговарящ от страна на ООН по въпросите на климата, който доскоро беше заместник министър-председател на Испания, ръководи затварянето на атомните реактори в страната си, оспорва разходите за ядрена енергия и нарича решението на ЕС да я определи като устойчива инвестиция „голяма грешка“.

 

Това предизвиква притеснения сред членовете на Европейския парламент, подкрепящи атомната енергия, и страните от ЕС, че испанският висш служител по въпросите на климата може да провали плановете за разширяване на изграждането на атомна енергия в целия блок точно в момент, когато отрасълът се намира на нова вълна от политически импулс. Франция, където хегемонната ядрена индустрия осигурява около 70% от електроенергията в страната, вероятно ще предизвика най-голямо вълнение.

 

Швеция - Джесика Розуол

 

Настояща позиция: Министър по въпросите на ЕС на Швеция

 

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон обяви, че желае Джесика Розуол да бъде следващият европейски комисар.

 

Розуол, от управляващата в Швеция Умерена партия, не е чужда на Брюксел, тъй като от 2022 г. е в кабинета на Кристершон като министър по въпросите на ЕС, както и като министър за скандинавското сътрудничество.





„Тя отдавна има широка мрежа от контакти в рамките на ЕС и тя стана много по-широка по време на нейния период като министър по въпросите на ЕС“, заяви Кристершон на пресконференция.

 

Розуол не каза кой ресор би предпочела, но спомена „въпроси, които са важни за ЕС и за Швеция, като войната в Украйна, конкурентоспособността, климата и престъпността“.

 

Тя ще замени напускащия шведски комисар Илва Йохансон, която заема ресора вътрешни работи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2179 |21.08.2024 Има ли пречка Главчев да се върне на поста служебен министър-председател? . 0| 9621 |21.08.2024 НОИ обяви средния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за юли . 0| 2173 |21.08.2024 В капана на безводието: Все повече населени места на воден режим . 0| 2251 |21.08.2024 Тежка катастрофа край Бургас - кемпер влезе в насрещното и се вряза в дърво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads