Реклама / Ads
0| 2695 |17.02.2022 НОВИНИ

Комисията по правосъдие на ЕП поиска забрана на „златните паспорти“, за която от близо година работи и Елена Йончева

.
Елена Йончева
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (LIBE) одобри доклада за т.нар „златни паспорти“ и „златни визи“, по който работих като докладчик от страна на групата на социалистите и демократите от близо година. С него искаме да се създаде европейско законодателство, което да забрани практиката държавите членки да дават гражданство срещу инвестиции. Планираме „златните паспорти“ да отпаднат като възможност най-късно до 2025 г.

Това обяви днес Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите.


Докладът, приет с 61 гласа „за“, трима „против“ и петима „въздържали се“, цели да инициира и законодателно предложение на ниво ЕС, с което да се хармонизират правилата за издаване на разрешения за пребиваване на граждани на трети страни срещу инвестиции - „златни визи“. С колегите очертахме минимума изисквания на бъдещото европейско законодателство в тази област – стандарти за проверка на произхода на инвестициите, проверка на инвеститорите, въвеждане на изисквания относно самата инвестиция и др. Надявам се дебатът по тази тема в България да не бъде отложен, коментира още Елена Йончева.


Тя припомни, че когато започна работата по доклада, през пролетта на 2021 г., в България изобщо не се обмисляше преустановяване на порочната практика с продажба на българско гражданство. Нещо повече – през март м.г. Народното събрание прие промени в законодателството, които само измениха детайли по схемите, но не ги отмениха. С удовлетворение разбирам, че година по-късно и управляващи и опозиция поеха именно в тази посока, каза Елена Йончева. Тя обърна внимание на случаите с издаването на „златни визи“, защото „заровени в съмнителните случаи на предоставено българско гражданство в миналото не трябва да забравяме и за евентуални проблеми при предоставянето на разрешения за пребиваване срещу инвестиции, които също могат да представляват риск за сигурността.“


България, Малта и Кипър са единствените три държави членки, които все още предоставят гражданство срещу инвестиции. „Златните визи“ обаче са широко разпространена практика в ЕС - към момента 12 държави прилагат на национално ниво подобни схеми - България, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия и Испания, като на европейско ниво липсват единни стандарти относно какви инвестиции и какви инвеститори могат да се считат за допустими. Инициативата на Европейския парламент няма за цел да забрани тази възможност за получаване на разрешение за пребиваване, а да въведе регламентирането й на ниво ЕС, така че да се намали рискът от непрозрачно финансиране от лица със съмнително минало.


Очаква се докладът на LIBE да бъде гласуван в пленарна зала през март 2022 г.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2733 |17.02.2022 Калоян Паргов ще поиска вот на доверие . 5| 24234 |16.02.2022 Министър и шеф в парламента са сред хората поискали наказание на Калоян Паргов . 6| 3544 |16.02.2022 КПКОНПИ поиска конфискация на 19 милиона лева от дясната ръка на Васил Божков . 3| 3151 |16.02.2022 Комисията „Цацаров“ погна Тома Белев и шефове на АЕЦ „Козлодуй“
Реклама / Ads