Реклама / Ads
1| 3036 |23.02.2021 НОВИНИ

Конго обвини руандийски бунтовници за убийството на италианския посланик

.
Министерството на вътрешните работи на Демократична република Конго свърза руандийските бунтовници хуту от организацията ”Демократични сили за освобождение на Руанда” с атаката, довела до смъртта на италианския посланик и нетови спътници.
 

Вчера конвой на Световната продоволствена програма бе нападнат. Властите в Киншаса противоречат с основните съобщения на италианските власти и световните агенции, тъй като според тях само един човек е убит. Освен италианския посланик в конвоя има още поне две жертви - италиански военен полицай и местен шофьор.

 

Смята се, че атаката е била опит за отвличане, докато 43-годишният Лука Атанасио е пътувал в един от два автомобила в провинция Северно Киву в източната част на страната, най-опасния ѝ регион.

 

Главният град на провинцията Гома на границата с Руанда е белязан от отприщилия две войни между държавите геноцид срещу етническата група тутси, довел до смъртта на над половин милион души за три месеца. Според BBC Гома е на петнайсетина километра от мястото, където се е намирал конвоят в момента на атаката.

 

Групировката "Демократични сили за освобождение на Руанда", посочена от Киншаса и създадена от предполагаеми организатори на геноцида в Руанда, се е смята за отговорна за серия терористични атаки в региона.

 

Тя обаче отрече тази сутрин връзка с нападението, а нито една друга организация (в района действат над 120 въоръжени групи, местни и от поне четири други държави) не е поемала отговорност.

 

Губернаторът на провинцията обяснява за Би Би Си, че по информацията му шестима атентатори устроили засада на автомобилите и отвлекли пътуващите в близко разположен национален парк.

 

Охраната на парка успяла да освободи само няколко души, когато се намесила. Преди бягството си обаче похитителите застреляли посланика, а шофьорът е убит още в началото на нападението, твърди губернаторът (президентството на ДР Конго допълва, че Атанасио е прострелян в корема в началото на атаката и е издъхнал от раните си час по-късно в болница).

 

Световната продоволствена програма казва, че пътят, по който се придвижвал конвоят, е бил одобрен за пътуване без допълнителен ескорт за сигурност. В същия район обаче през 2018 г. бяха отвлечени британски туристи. Освен това конвои с помощи обиковено пътуват със сериозна охрана от ООН.

 

Външният министър на ДР Конго Мари Тумба Нзеза обеща "всичко възможно" да се направи за намиране на извършителите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3234 |12.02.2021 Песков обвини медиите в грешна интерпретация на думите на Лавров . 10| 4307 |01.02.2021 Д-р Асена Сербезова: Защо не обвиниха и ЕК, че всява паника . 57| 4265 |31.01.2021 Русия обвини САЩ в намеса във вътрешните й работи . 26| 4417 |28.01.2021 Министър Терзийски обвини Цветанов в лъжа: Областните директори на МВР не влияят върху изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads