Реклама / Ads
14| 5402 |13.03.2020 НОВИНИ

Конституционалист: Достатъчно е да има мерки и без извънредно положение

.
Източник: БГНЕС
”Трябваше да има много по-конкретни мерки в национален мащаб, които да бъдат наложени от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, а не да се стига до най-крайната мярка извънредно положение”.
 

Така коментира ситацията пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св Климент Охридски", по повод въвеждането на извънредно положение от парламента днес по искане на правителството.

 

Доц. Киселова обясни, че извънредното положение е родово понятие, като една от възможностите за въвеждането му е при военен конфликт или военна заплаха. Сега вече е законно лекарите и медицинските работници да бъдат принудени да изпълняват задълженията си по заповед на военните, но можело е да не стигне дотук. Киселова посочи, че всъщност проблемът е в това, че не могат да бъдат овладени хората, които са вирусоносители, но не са тежко болни.

 

"Народното събрание трябваше да каже - в рамките на два или три дни внасяме проект на закон, който да уреди всички въпроси, по които хората се притесняват. Те са свързани с полагане правото на труд, правото на образование, какво се случва с хората, полагащи извънреден труд. Всички тези неща трябваше да бъдат определени", каза доц. Киселова.

 

"Сега не сме свидетели на това, а по скоро на криза, при която е застрашена националната сигурност в нейния сегмент общественото здраве", коментира доц. Киселова. Според нея е трябвало да бъдат допълнени законите за здравето и за управление на системата за национална сигурност. "Не е необходимо да влиза в действие Законът за отбраната и въоръжените сили", уточни тя.

 

По думите ѝ сега остава впечатление у хората, че нещо се крие.

 

Оттук нататък, каквито и мерки да се вземат за ограничаване на епидемията от коронавируса, важно е да останем в полето на правовата държава, обобщи доц. Киселова. - А на полето на правовата държава ще сме, когато има закон, в който да е предвидено кои права се ограничават - съразмерно на заплахата от разпространението на коронавируса", категорична беше тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4495 |13.03.2020 Борис Бонев иска мерки срещу икономическата криза, която идва заради коронавируса . 8| 5295 |13.03.2020 Румяна Ченалова: Обявяването на извънредно положение без конкретни мерки е безмислено . 18| 5246 |12.03.2020 Извънредно заседание на МС. Обявяват по-строги мерки срещу коронавируса . 0| 3655 |12.03.2020 Безпрецедентни мерки по пътя на олимпийския огън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads